Hlavní obsah

Sesuv půdy pohřbil dvě stě čínských záchranářů

PEKING

Přes dvě stě čínských záchranářů bylo pohřbeno pod sesuvem podmáčené půdy. Pomáhali v provincii S'-čchuan nejvíce postižené zemětřesením z minulého pondělí. V této provincii je podle čerstvých oficiálních odhadů přes 71 000 lidí mrtvých, pohřešovaných a zasypaných pod troskami. Uvedl to nejvyšší představitel provincie Liou Čchi-pao.

Článek

Agentura Nová Čína uvedla, že při sesuvu půdy v S'-čchuanu skončilo pod závalem dvě stě lidí. Oblast postiženou zemětřesením sužují prudké deště, které ještě zhoršují situaci. Zemina uvolněná zemětřesením se dále sesouvá.

Liou Čchi-pao neuvedl, kolik lidí podle poslední bilance zemřelo. Podle nedělních zpráv si zemětřesení vyžádalo v celé Číně 32 477 mrtvých a 220 109 zraněných. Už v neděli však představitelé čínských úřadů varovali, že počet obětí může vzrůst na 50 000, neboť mnozí zůstávají pod troskami a při následných otřesech se narušené budovy sesouvají. Poslední následný otřes byl zaznamenán v neděli. Měl sílu 6 stupňů Richterovy škály a přímo při něm byli zraněni tři lidé.

Po týdnu vytáhli z trosek další živé

Navzdory obtížným podmínkám čínští záchranáři vyprostili v pondělí z trosek dvě ženy. Byly nalezeny pod zbytky zřícené budovy v místním uhelném dolu. O zdravotním stavu přeživších žen se zdroje nezmínily.

V Číně v pondělí začal třídenní státní smutek na uctění obětí zemětřesení. Do středy se nebudou pořádat žádné veřejné akce a vlajky budou staženy na půl žerdi. Přeruší se i běh štafety s olympijským ohněm.

Od 8:28 SELČ, kdy uběhl právě týden od otřesů o síle 7,8 stupně, drželi Číňané tři minuty ticha. Zastavila se i auta jedoucí po silnicích.

Pondělní noviny v postižené provincii se vzdaly barev a vyšly černobíle. První strany všech listů mají černý podklad s bílými nápisy na památku obětí. Všechny deníky také zveřejnily dopis, ve kterém vláda a komunistická strana vyjadřují upřímnou soustrast obyvatelům postižených oblastí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám