Hlavní obsah

V Číně hrozí po zemětřesení záplavy, lidé utíkají do hor

PEKING
Aktualizováno

Tisíce lidí z vesnic postižených zemětřesením v jihozápadní Číně prchají ze svých domovů na okolní kopce v obavě před záplavami. Oznámila to v sobotu s odvoláním na očité svědky agentura AP. Čínské úřady zvýšily odhad počtu obětí zemětřesení v provincii S'-čchuan na skoro 29 000 mrtvých. Dosavadní úřední bilance činila 22 000 mrtvých.

Článek

Podle svědků mezi lidmi kolují zmatené a rozporné zprávy, že se prý přeplnila či protrhla přehrada, ležící na severu provincie S'-čchuan, kde si minulé pondělí ničivé zemětřesení vyžádalo možná až 50 000 obětí.

Možné poškození přehrady připustily již dříve úřady, které také už varovaly obyvatelstvo. Podle státní agentury Nová Čína mohou hráze jezera v nejhůře postiženém okrese Wen-čchuan puknout každou chvíli.

Neupřesnila příčiny stoupání vodních hladin v situaci, kdy v oblasti nejsou hlášeny deště. Obyvatelstvo se podle agentury uchýlilo na výše položená místa, avšak v ohrožení je 46 vážně zraněných.

Němec přežil v sutinách 114 hodin

Čínští záchranáři v okrese Wen-čchuan vyprostili z trosek německého turistu, který v sutinách přežil 114 hodin. Krátce poté se jim podařilo podle Nové Číny vyprostit dalšího, dvaapadesátiletého muže, který pod závalem vydržel dokonce 117 hodin.

Podle oficiální tiskové agentury Nová Čína byl zachráněný Němec nalezen ve vesnici Tchao-kuan. V jakém zdravotním stavu jsou oba muži, ani jak se jim podařilo tak dlouhou dobu přežít, však agentura neuvedla.

:. Čínští záchranáři nesou člověka, kterého se podařilo vyprostit z trosek zřícené budovy.foto: ČTK/AP/Li Xiaoguo

Doposud záchranáři vyprostili z trosek devět lidí. Podle odhadů čínských úřadů zůstává uvězněno pod rozvalinami stále okolo 14 000 lidí.

Podle Irvinga Jacobyho z Kalifornské univerzity, který vedl lékařské týmy při zemětřesení v Kalifornii v roce 1989 či hurikánu Katrina v roce 2005, může nezraněný člověk přežít pod troskami týden či deset dnů, za naprosto výjimečných okolností i dva týdny a více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám