Hlavní obsah

VIDEO: V Číně zachráněni další lidé, žena přežila pod sutinami 96 hodin

– PEKING • Aktualizováno

Čtyři dny po ničivém zemětřesení se podařilo čínským záchranářům vytáhnout z trosek další živé lidi. V Pej-čchuanu vyprostili studenta z pod trosek školy po 80 hodinách. Jinde dokonce přežila v sutinách zdravotní sestra 96 hodin. Informovala o tom v pátek agentura Nová Čína.

Článek

Z trosek pchej-čchuanské školy v provincii S´-čchuan prý záchranáři stále slyší slabé volání, a doufají proto, že se jim podaří vyprostit další živé děti.

Zemětřesení dosáhlo síly 7,9 stupně Richterovy škály. Oficiální počet mrtvých překročil již 21 500 v samotné provincii S'-čchuan, kterou katastrofa nejvíce zasáhla. Mnoho lidí ale zůstává uvězněno pod troskami a čínská vláda se obává, že počet mrtvých nakonec může dosáhnout 50 000.

Podvodníci chtějí vydělat

Na tragédii se snaží přiživit podvodníci. Lidem na mobilní telefony začaly chodit textové zprávy vyzývající k zaslání peněz na soukromé účty údajných obětí silného zemětřesení.

"Moji rodinu zasáhlo zemětřesení. Tatínek a maminka nutně potřebují peníze. Pošlete, jakoukoli částku můžete, na účet našeho známého," zní sms, zaslaná v provincii Kuang-tung, kterou místní reportéři prověřili jako falešnou.

Čínské pandy přežily katastrofu bez úhony

Podvodné textové zprávy jsou v ostrém kontrastu k vlně solidarity, jež se v Číně zvedla. Jen v Číně dosáhla hodnota darů - jak finančních, tak materiálních - do čtvrtka 1,3 miliardy jüanů (více než tři miliardy korun).

Lidé navíc zaplavili nemocnice, aby darovali krev. Čínská nadace Červeného kříže musela zrušit svou běžnou internetovou stránku poté, co ji zahltila vlna uživatelů hledajících způsoby, jak pomoci. Dočasně ji nahradila jediná textová stránka s číslem účtu, na který je možné zasílat finanční pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám