Hlavní obsah

Krize v Pákistánu nekončí, koalice se už po šesti týdnech rozpadá

Novinky, BBC, rei
ISLÁMABÁD
Aktualizováno

Strana bývalého pákistánského premiéra Naváze Šarífa v pondělí oznámila, že vystupuje z vládní koalice. Stalo se tak jen tři měsíce po parlamentních volbách, v nichž opozice porazila blok prezidenta Parvíze Mušarafa. Vláda se rozpadá po pouhých šesti týdnech fungování a turbulence na pákistánské politické scéně nekončí.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Strana Naváze Šarífe opouští vládu po šesti týdnech.

Článek

"Naši ministři se v úterý setkají s premiérem a předloží mu své rezignace,“ řekl Šaríf. Dodal však, že bude nadále v parlamentu podporovat hlavní koaliční Pákistánskou lidovou stranu (PPP) zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové.

Hlavní příčinou odchodu Šarífovy Pákistánské muslimské ligy jsou neshody ohledně opětovného dosazení soudců, které loni z funkcí odvolal Mušaraf. Šaríf chce soudce zpět s původními pravomocemi, PPP žádá pravomoci omezit.

Jednání se vlekla a byl odložen finální termín pro dohodu. Poslední jednání v Londýně zkrachovala o víkendu.

Šarífova strana z vlády odchází v době, kdy byl Pákistán znovu přijat do Britského společenství (Commonwealth). Jeho členství bylo pozastaveno loni v listopadu poté, co Mušaraf odmítl zrušit výjimečný stav a odejít z postu vrchního armádního velitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám