Hlavní obsah

VIDEO: Pochodeň ukončila pouť na Everestu, donesla ji tam Tibeťanka

PEKING
Aktualizováno

Na vrchol nejvyšší hory světa Mount Everest vynesla ve čtvrtek skupina čínských horolezců olympijský oheň. V dějinách se stalo vůbec poprvé, aby olympijská pochodeň dorazila až na nejvyšší místo planety. Poslední úsek cesty s pochodní absolvovala Tibeťanka.

Foto: Reuters

Výstup byl kvůli počasí několikrát odložen.

Článek

Výstup na 8848 metrů vysokou horu začal ve ve středu večer středoevropského letního času. Speciálně upravenou pochodeň na vrchol donesla poslední členka horolezecké štafety, Tibeťanka, osmnáct minut po deváté hodině místního času (03:18 SELČ). Čin měl zjevně předvést jednotu země dva měsíce po potlačení protičínských nepokojů v Tibetu.

Výstup na Everest se měl stát v představě organizátorů vyvrcholením celosvětové cesty olympijské pochodně. Tu ale poznamenalo mnoho incidentů. Skupiny aktivistů, kritizujících čínskou politiku v Tibetu a potlačování lidských práv, narušily zastávky pochodně v Londýně, Paříži a San Francisku.

Čínští horolezci při výstupu s pochodní na horu.foto: Reuters

Čína v obavě z případných dalších protestů zakázala v květnu jakékoli výstupy na nejvyšší horu světa a uplatnila i v Himalájích přísná bezpečnostní opatření.

Navzdory větru a mrazu minus 30 stupňů Celsia pod nulou horolezci v červených bundách s logem olympiády, která začne za tři měsíce v čínském hlavním městě, pózovali před kamerami.

"Peking vás vítá," volali v přímém televizním přenosu. "Donesli jsme pochodeň na střechu světa," prohlásil jeden z horolezců. Na vrcholu rozvinuli čínskou vlajku, vlajku s pěti olympijskými kruhy i vlajku s logem pekingské olympiády.

Speciální směs

Jednatřicetičlenný tým si zřídil tábor ve výši 8300 metrů, než o sedm hodin později dosáhl splnění svého úkolu. Speciální pochodeň byla zažehnuta 40 metrů pod vrcholem. Olympijský oheň do této výše vynesli horolezci ve zvláštním kontejneru na svých zádech. Pochodeň vydržela plápolat i v mrazu a větru.

Výstup byl kvůli počasí několikrát odložen.foto: Reuters

Palivo tvoří zvláštní hořlavá směs obsahující kyslík, protože v nadmořských výškách nejvyšší hory světa není přirozené hoření vůbec možné. Směs prý složením odpovídá pevnému palivu do kosmických raket, které také musí hořet i ve výškách prakticky již neobsahujících vzduch.

Plamen z Everestu se má později spojit s "hlavním" olympijským ohněm, který nyní putuje Čínou, možná se tak stane v polovině června v Lhase v Tibetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám