Hlavní obsah

Desetitisíce hladových Somálců bojují v ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Desetitisíce Somálců v pondělí demonstrovaly v ulicích hlavního města Mogadišu proti prudce rostoucím cenám potravin a hyperinflací. Při protestech zemřel nejméně jeden člověk. Několik lidí při protestech utrpělo zranění a jeden muž byl zabit. Lidé vyšli do ulic, protože obchodníci s potravinami přestali přijímat místní měnu a požadují platbu v dolarech.

Článek

Demonstranti po obchodnících házeli kameny. "Obchodníci odmítají brát staré peníze. Ceny potravin jsou vysoké a my nemáme co jíst. Budeme protestovat tak dlouho, dokud nebudou brát staré peníze a neprodají nám jídlo," prohlásil jeden z demonstrantů.

Demonstranti, mezi nimiž je i spousta žen a dětí, házeli kameny nejen na obchodníky, ale i na vozidla a autobusy. Na největším tržišti v Mogadišu vypukl v nepřehledné situaci chaos. Stovky obchodů a restaurací zavírají, aby se chránily před poškozením a rabováním.

Jeden dolar nyní odpovídá asi 34 000 šilinků, tedy více než dvojnásobku hodnoty před rokem. Mnozí z pádu hodnoty státní měny obviňují padělatele bankovek.

Zhoršování situace nahrává také rostoucí cena potravin na světových trzích. Mnohým z deseti milionů obyvatel země v Africkém rohu chybí peníze na nákup potravin. Ceny obilovin za rok v Somálsku stouply o 110 až 375 procent. Kolem 2,6 miliónu Somálců je závislých na humanitární pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám