Hlavní obsah

Dalajlámovi vyslanci zahájili jednání v Číně

PEKING/DHARAMSALA
Aktualizováno

V Číně v neděli zahájili dalajlámovi vyslanci jednání s čínskými představiteli. Uvedla to dalajlámova kancelář. Další jednání se uskuteční během příštího týdne, dodal ještě. Jde o první schůzku po březnových bouřích v tibetské Lhase.

Článek

Dalajlámův tajemník Tändzin Takhla uvedl, že první schůzka začala už v neděli ráno v jihočínském městě Šen-čen a během následujícího týdne se uskuteční další setkání. "Jednání začalo. Vyslanci se vrátí do Indie v úterý nebo ve středu," prohlásil v neděli premiér exilové tibetské vlády sídlící v Indii Samdhong Rinpočhe. "Výsledky rozhovorů budeme znát až po jejich návratu," dodal.

Rozhovory jsou neformální, konají se za zavřenými dveřmi a neočekává se od nich průlomový výsledek; obě strany však s ohledem na mezinárodní mínění přesto dávají najevo optimismus.

Jednání okomentoval i čínský prezident Chu Ťin-tao. „Věřím, že díky společnému úsilí obou stran bude tato návštěva schopna přinést očekávané výsledky,“ řekl prezident japonské agentuře Kjodo.

Čína oznámila ochotu setkat se s dalajlámovými zástupci začátkem týdne, přestože jej předtím vinila z rozněcování protestů v Tibetu. Doufala, že dalajlama pomůže zmírnit sílu protestů lidí podporujících Tibet. Terčem jejich protestů se stala štafeta s olympijským ohněm, který dokonce museli ve Francii uhasit.

Podle dalajlámovy kanceláře se vyslanci míní věnovat aktuální krizi v Tibetu. Zdůrazní, že Jeho svatost je znepokojena situací. Schůzka je první od březnových protestů. Při nich podle čínských zdrojů zahynulo 19 lidí. Tibetské exilové kruhy ale zmiňují až 150 mrtvých při čínském zásahu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám