Hlavní obsah

Australští farmáři kvůli suchu opouštějí půdu, klesají zásoby

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Přes deset tisíc australských farmářů muselo opustit svou půdu kvůli pokračujícímu suchu v zemi. Vyplývá to z nově zveřejněných vládních statistik. Za uplynulých pět let poklesl v Austrálii počet farmářů o deset procent.

Foto: Profimedia.cz

Austrálii sužuje největší sucho za posledních sto let.

Článek

Austrálii v současnosti sužuje největší sucho za posledních sto let. Značnou měrou se podílí na skutečnosti, že za poslední dvě dekády ubyla v zemi třetina farmářů.

Obyčejně se v zemi sklidí na 25 miliónů tun obilí, ale v roce 2006 to bylo jen 10 miliónů.

Zemědělce trápí ovšem nejen nedostatek vody, ale také nárůst úrokových sazeb, jež jsou nejvyšší za posledních dvanáct let. Farmáři krachují a opouštějí půdu, kterou mnohdy jejich rodiny obdělávaly po celé generace. Spoustu farem dnes lemují upoutávky s nápisy, že je objekt na prodej.

Sucha, bídná úroda a pokles potravinových zásob má vliv také na světové zásoby obilnin. Ty jsou nyní nejnižší od roku 1979.

Reklama

Související články

Ceny rýže lámou rekordy, svět se obává hladu

Ceny rýže, která je pro polovinu světa hlavním zdrojem obživy, letos prudce rostou a řada zemí se začíná obávat hladových bouří. OSN nynější potravinovou krizi...

Výběr článků

Načítám