Hlavní obsah

Na Novém Zélandu pitvají největšího hlavonožce světa, vědci ochutnali maso

Novinky, ČTK, BBC, Australian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON

Na Novém Zélandu začala tento týden pitva vůbec největšího hlavonožce na světě, asi půl tuny těžkého a deset metrů dlouhého kalmara druhu Mesonychoteuthis hamiltoni. Jde o tvora s mnoha superlativy, mimo jiné je to živočich s vůbec největším okem, které je větší než talíř. Vědci se také přiznali, že maso z kalmara Hamiltonova i ochutnali.

Článek

Oko kalmara má průměr 27 centimetrů, i kdy vidět z něj lze jen deset centimetrů. Pitvaný půltunový tvor však nebyl dosud dospělý, podle Steva O´Shey z wellingtonského muzea Te Papap Tanagarewa druh dorůstá délky patnácti metrů a vážit může až 750 kilogramů. Je tedy větší než známá krakatice obrovská Architeuthis dux.

"Je to jediné oko obřího kalmara, které bylo kdy nalezeno. Je ohromující,“ uvedl odborník na hlavonožce u auklandské univerzity Kat Bolstad.

:. Obří přísavky na chapadlech kalmara rodu Mesonychoteuthis hamiltonifoto: ČTK/AP

Pohlaví neznámé, chuť výrazná

Bohužel se vědcům zatím nepodařilo zjistit pohlaví, což je jedním z cílů výzkumu tvora, samci jsou menší než samice. Zato už ochutnali maso tvora. Potvrdil to Mark Fenwick z musea.

"Chutná jako mlž. Zanechává v ústech výraznou chuť, která chvíli přetrvává,“ uvedl Fenwick.

O´Shea dodal, že ochutnávání mělo vědecký význam. Účelem bylo zjistit, zda se i u tohoto druhu kalmara do masa ukládá čpavek. "Zajímavé je, že chuť není čpavková. Překvapivě chutná dobře,“ sdělil Shea.

Fenwick ještě dodal: "Je to maso pro gurmány. Nevím o nikom, kdy by do současnosti jedl Mesonychoteuthise.”

:. Vědci zkoumají kalmara rodu Mesonychoteuthis hamiltoni.foto: ČTK/AP

Tajemný druh

Kalmaři druhu Mesonychoteuthis patří mezi tajemné tvory. O jejich existenci se vědci dozvěděli až v roce 1925, kdy se v žaludku vorvaně objevila dvě dlouhá chapadla tohoto hlavonožce.

Od roku 1925 bylo spatřeno jen několik jedinců rodu Mesonychoteuthis. "Jsou velmi vzácní - tento je jedním z asi šesti, kteří kdy byli uloveni,“ uvedla ředitelka přírodovědného oddělení muzea Carol Diebelová.

Neví se proto moc ani o jejich životě, údajně jsou schopni se potápět do hloubky dvou kilometrů. Jedná se o nemilosrdné dravce. I ulovený kalmar požíral svou kořist, když jej vytáhli v síti. Rybáři si okamžitě uvědomili význam úlovku z Rossova moře a zmrazili ho ve slané vodě.

:. Ulovený kalmar rodu Mesonychoteuthis hamiltoni před vytažením na palubufoto: ČTK/AP

Kalmar váží 495 kilogramů a byl uloven vloni v únoru a okamžitě uložen do mrazícího boxu. Z něj ho vědci vyjmuli v pondělí a přesunuli do nádrže naplněné solným roztokem, což je první krok procesu, na jehož konci by měl být kalmar nejen prozkoumaný, ale také připravený k veřejnému vystavení. Slaná voda má bránit rozkladu tkání.

:. Ulovený kalmar rodu Mesonychoteuthis hamiltonifoto: ČTK/AP

Po dokončení pitvy se pro kalmara chystá nádrž se 7000 litry formaldehydu, aby si ho mohli prohlížet návštěvníci muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám