Hlavní obsah

Komise v Zimbabwe potvrdila prohru Mugabeho strany ve volbách

– HARARE • Aktualizováno

Strana prezidenta Roberta Mugabeho Vlastenecká fronta (ZANU-PF) zřejmě po 28 letech vládnutí definitivně ztratila většinu v zimbabwském parlamentu. Volební komise, která přepočítávala hlasy odevzdané v některých okrscích při volbách 29. března, totiž potvrdila, že Mugabeho strana nezíská dostatečný počet mandátů. Hlavní parlamentní silou se tak stane opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC).

Foto: Mike Hutchings/Files, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Zimbabwská volební komise na žádost vlády přepočítává výsledky parlamentních voleb ve 23 obvodech z celkových 210. Ačkoli komise svou práci ještě nedokončila, potvrdila ve 14 z 23 přepočítávaných okrsků původní výsledky. I kdyby vítězství v těch zbylých přisoudila Vlastenecké frontě, nebude to Mugabemu k parlamentní většině stačit, napsala agentura Reuters.

Podle původních výsledků získalo MDC vedené Morganem Tsvangiraiem v dolní komoře 109 křesel oproti 97, které voliči přisoudili ZANU-PF.

Oznámení volební komise je velkým úspěchem pro opozici, která se obávala toho, že Mugabeho vláda se pokusí výsledky přepočítáváním zvrátit na svou stranu.

O prezidentovi nerozhodnuto

V Zimbabwe se koncem března kromě parlamentních voleb konaly i volby prezidentské, jejich výsledky však nebyly ještě vůbec vyhlášeny. Podle dosavadních neúplných informací v nich vyhrál opoziční předák Morgan Tsvangirai, nejspíš ale nezískal nadpoloviční většinu hlasů, která by mu zajistila přímé vítězství bez nutnosti konání druhého kola.

Opozice tvrdí, že Mugabe oddaluje vyhlášení volebních výsledků, aby získal čas na násilné zastrašování a připravil si půdu pro vítězství v druhém kole. Podle ODM si útoky vládních milicí na příznivce opozice vyžádaly deset obětí na životech, stovky zraněných a zatčených.

Mugabe má ještě šanci, hlasy v Zimbabwe se mají přepočítatZimbabwská opozice je terčem dalších útokůZe Zimbabwe denně uteče přes tisíc lidí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám