Hlavní obsah

OSN: V súdánském Dárfúru zahynulo až 300 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

V súdánském Dárfúru podle ve středu zveřejněné zprávy OSN zahynulo za pět let na 300 000 lidí. Je to o 50 procent více, než se dosud uvádělo. Asi 2,5 miliónu lidí bylo vyhnáno z domovů.

Foto: Stuart Price, Reuters

Mladičtí bojovníci černošského Hnutí za spravedlnost a rovnost (JEM), které se účastnístí střetů v Dárfúru.

Článek

O nových číslech obětí etnických a náboženských čistek v Dárfúru, informoval podtajemník OSN pro humanitární záležitosti John Holmes. Podle něj v kmenovém konfliktu zahynulo na 300 000 lidí. Předchozí zpráva Světové zdravotnické organizace WHO z roku 2006 uváděla 200 000.

"Čísla jsou nyní mnohem vyšší - pravděpodobně o polovinu,“ uvedl Holmes. Nejde ale o výsledek nové studie, ale extrapolaci, vysvětlil Holmes. Extrapolace je statistická metoda.

Do Holmese se kvůli nim pustil súdánský velvyslanec v OSN: “Poznámky Holmese ničemu nepomáhají, nejsou přesné,“ sdělil Abdil Halim. Súdán čísla popírá. Tvrdí, že mrtvých je jen 10 000.

Podle OSN bylo za pět let konfliktu vyhnáno 2,5 miliónu obyvatel. Jen letos bylo vyhnáno 100 000 lidí.

Humanitární krize trvá pět let

Konflikt propukl před pěti lety, kdy se zesílil arabský tlak na místní animistické černošské obyvatelstvo. Když povstalo, zasáhly proti němu arabské milice džandžauí, jimž je připisována většina obětí.

Letos se krize v Dárfúru zhoršila. „Dnešní Dárfúr je charakterizován tím, že v něm nepanuje bezpečí ani právo,“ řekl Holmes. Upozornil na nový aspekt konfliktu: „V posledních dvou měsících jsou důkazy o vysoké úrovni sexuálního násilí a zneužívání v severním koridoru do západu Dárfúru.“ Holmes sdělil, že přibývá a žen a dívek, které hledají ošetření po té, co se staly obětí sexuálního násilí.

Situaci navíc komplikují i vzájemné spory mezi různými černošskými vzbouřeneckými organizacemi, které povstaly. Mnohé z nich využívají v bojích dětských vojáků.

Skončí potravinová pomoc

Kvůli narůstajícímu násilí v oblasti oznámil Světový potravinový program OSN, že od května ukončí dodávky potravin a humanitární pomoci do Dárfúru. Jen letos bylo v Dárfúru zabito šest lidí z humanitárních organizací. Humanitární konvoje byly 42krát napadeny a desítky řidičů jsou nezvěstné.

Nedaří se naplnit počty členů mise UNAMID, která má zajistit v oblasti bezpečí. Z plánovaných 19 555 vojáků jich v oblasti působí necelé dvě pětiny jich.

Reklama

Výběr článků

Načítám