Hlavní obsah

Australský šelf se rozšířil o oblasti velké jako Argentina

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Austrálie může rozšířit své podmořské aktivity do nových oblastí. OSN totiž souhlasila s tím, aby získala další 2,5 miliónu kilometrů čtverečných mořského dna, což je oblast o rozloze pětkrát větší, než je Francie a jen o něco menší než Argentina. Cenné budou zejména teritoria sousedící s antarktickými, kde je potenciál ložisek přírodních surovin.

Foto: Profimedia.cz

Australský kontinentální šelf se rozšířil o 2,5 miliónu kilometrů čtverečných.

Článek

„Mám to potěšení oznámit, že Austrálie, nejrozlehlejší ostrov na světě, výrazně navýšila velikost,“ řekl ministr pro přírodní zdroje Martin Ferguson. „Je to potenciální zlatý důl,“ dodal v narážce na ložiska ropy a zemního plynu, která se v nabytých oblastech mohou nacházet.

Konkrétní údaje prý ale nejsou zatím k dispozici. „Ve skutečnosti byly ty oblasti sotva zkoumány a jejich kapacita není známa,“ řekl. Některé z nich sousedí s antarktickými teritorii. Ferguson doplnil, že se žádné aktivity ve vodách u Antarktidy nepřipravují.

Australský kontinentální šelf se rozšířil za hranicí 200 námořních mil na západě, jihu, východě a také při antarktických oblastech u Heardových a Macquarieových ostrovů.

Austrálie se za získání oblastí v OSN zasazovala 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám