Hlavní obsah

Somálští piráti zaútočili na španělskou loď granátomety

– MADRID

Španělskou rybářskou loď s 26 členy posádky na palubě v neděli přepadli a zajali somálští piráti. Loď Playa de Bakio byla zadržena, když asi 400 kilometrů od somálského pobřeží lovila ryby, uvedlo španělské ministerstvo zahraničí s tím, že loď plula v mezinárodních vodách.

Článek

Podle zdrojů z Baskicka, kde má rybářská loď domovský přístav, čtyři piráti použili při přepadení loď vyzbrojenou granátomety. Rybářskou loď poškodili, ale podle španělských zdrojů je nadále ovladatelná.

Nikdo ze 13 španělských a 13 afrických námořníků nebyl zraněn. Piráti nyní s lodí plují k somálským břehům. To je jejich obvyklá taktika - zavléct loď do pobřežních vod a jednat o výkupném.

Španělské ministerstvo obrany nařídilo španělským vojenským lodím v oblasti, aby okamžitě zamířily k místu, kde k přepadení došlo. Ministerstvo zahraničí kromě toho navázalo kontakt se zeměmi, které mají v oblasti své vojenské lodě. Španělské velvyslanectví v Keni, jehož kompetence se vztahuje i na Somálsko, případ sleduje společně s úřady zemí v regionu.

Vody u Somálska jsou mimořádně nebezpečné právě kvůli útokům pirátů. Loni jich tam bylo podniknuto nejméně 25. Počátkem dubna unesli somálští piráti francouzskou luxusní plachetnici Le Ponant s třiceti členy posádky. O týden později posádku propustili, když jim bylo vyplaceno výkupné ve výši 1,3 miliónu eur. Šest pirátů poté zadržely francouzské speciální jednotky a dopravily do Francie, kde budou souzeni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám