Hlavní obsah

V Pákistánu je olympijská štafeta jen pro zvané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Štafeta s olympijským ohněm začala ve středu odpoledne v pákistánském hlavním městě Islámabádu. Z bezpečnostních důvodů se ale koná jen uzavřeném sportovním komplexu, kam měli přístup jen zvaní.

Foto: Reuters

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf přebírá olympijský oheň z rukou čínských organizátorů her.

Článek

Štafeta s olympijským ohněm čelí letos nebývalým potížím. Opakovaně ji napadají odpůrci tvrdých zásahů Číny proti demonstrantům v Tibetu. V Pákistánu ale důvodem není obava z protestů ale strach z teroristických útoků. Původně plánovaná tříkilometrová trasa štafety vedla centrem města od budovy pákistánského parlamentu. Pákistánské úřady ji změnily kvůli obavám z možných teroristických útoků islámských radikálů.

Mezi Pákistánem a Čínou panují dlouhodobě velmi dobré vzájemné vztahy. Mušaraf bránil Čínu a zdůraznil, že Tibet je její nedílnou součástí.

Země od loňského července, kdy armáda zasáhla proti islámským radikálům v Červené mešitě, čelí nebývalé vlně atentátů, jejichž obětí se stala i bývalá premiérka Bénazír Bhuttová. Z obav před útokem islámských radikálů napojených na Tálibán byl stadión přísně střežen stovkami příslušníků bezpečnostních sil. Terčem útoků fundamentalistů se loni stali i čínští dělníci pracující v Pákistánu.

Olympijský oheň po příletu do Pákistánu foto: ČTK/AP

V uzavřeném komplexu, kam směli jen zvaní, doprovázela běžce policejní eskorta. Původně s nimi měli dokonce běžet příslušníci elitní ochranné jednotky.

Pochodeň dopravil na stadion automobil střežený elitní policejní jednotkou. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf a premiér Júsuf Gilání ve sportovním komplexu předali oheň do rukou bývalého kapitána hokejového mužstva Samiulláha Chána. Ten ji dal atletce Šabaně Achtárové, která jako první sportovkyně reprezentovala islámský stát na olympiádě. Byla jednou z 66 sportovních a politických osobností, které nesly oheň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám