Hlavní obsah

Severní Koreji hrozí hladomor, varuje OSN

Novinky, rei
SOUL

Severní Koreji hrozí humanitární krize kvůli nedostatku potravin, varoval ve středu Světový potravinový program OSN (WFP). Zemi trápí po špatné úrodě klesající dodávky a raketový vzestup cen.

Foto: Romeo Ranoco , Reuters

Severní Korea je závislá na potravinových dodávkách ze zahraničí. Hlavní dárci s podporou váhají.

Článek

Zemědělští experti se obávají, že by nedostatek potravin, který způsobily loňské záplavy, vzestup cen rýže a obilovin a politické rozepře s nejvýznamnějším dárcem potravin Jižní Koreou, mohl způsobit hladomor horší, než ten, jenž zemi postihl v devadesátých letech.

„Situace v zemi se zhoršuje a bude potřeba vnější pomoci, aby byla odvrácena tragédie,“ řekl ředitel WFP pro Asii Tony Banbury. Jeho úřad koncem března oznámil, že Severní Koreji bude v roce do října 2008 scházet 1,66 miliónu tun obilnin, což je největší deficit za posledních sedm let.

Severní Korea je už léta závislá na pomoci Jižní Koreje a Číny. Soul ještě letos pomoc neodeslal a Peking ve snaze zastavit domácí růst cen s pomocí váhá.

Cena rýže se v Severní Koreji za poslední rok více než zdvojnásobila. Jeden kilogram stojí zhruba třetinu měsíční výplaty obyčejného dělníka.

Cena rýže se v Severní Koreji za poslední rok více než zdvojnásobila. Jeden kilogram stojí zhruba třetinu měsíční výplaty obyčejného dělníka.

WFP varuje mezinárodní společenství před opakováním scénáře z poloviny 90. let minulého století, při němž v zemi zemřelo přes milión lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám