Hlavní obsah

V Kongu se zřítilo letadlo, desítky mrtvých

– GOMA • Aktualizováno

Na rušnou obchodní čtvrť města Goma ve východním Kongu se v úterý zřítil letoun s 85 lidmi na palubě; zprávy o obětech si protiřečí. Agentura AP, která se odvolala na zdroje z místní vlády, informovala, že z neštěstí vyvázlo pouze šest osob. Společnost Hewa Bora, jíž letoun patřil, však tvrdí, že většina ze 79 cestujících a celá šestičlenná posádka havárii přežili. Mezi obyvateli čtvrti však podle ní bylo zjištěno 21 mrtvých.

Foto: Profimedia.cz

Podle původních informací agentury Reuters se zřítil Boeing 727. Ilustrační foto

Článek

Podle předchozích agenturních zpráv havárii přežili oba piloti a čtyři cestující, mezi nimi dvě děti. Záchranáři z hořících trosek vytahovali těla, ale nebylo možné určit, zda jde o cestující, obyvatele domů ve čtvrti nebo o náhodné chodce.

"Bylo potvrzeno 21 mrtvých, jejichž těla byla nalezena a odvezena do márnice nemocnice v Gomě. Nemůžeme zatím potvrdit žádné mrtvé mezi cestujícími," řekl prezident společnosti Stavros Papaioannou a dodal, že oběťmi se stali svědkové leteckého neštěstí na zemi. Šestičlenná posádka je podle něho v pořádku. Společnost se snaží kontaktovat všechny cestující; dosud se jí podařilo navázat kontakt s 53 osobami - těm se údajně daří dobře.

Podle bývalého pilota Dunii Sindaniho, který havárii přežil, mělo zřejmě letadlo problém s pneumatikou a nepodařilo se mu vyvinout rychlost dostatečnou k tomu, aby mohlo nabrat potřebnou výšku.

Stroj při pádu zničil desítku budov a po dopadu se rozlomil na dvě části, z nichž zadní začala hořet. Zástupce letištního velitele Gauthier Iloco prohlásil, že dosud nemá k dispozici seznam cestujících, takže není známo, jestli na palubě nebyli i cizinci.

Guvernér provincie Severní Kivu Julien Mpaluku řekl, že z havárie vyvázlo se zraněními 75 lidí.

Demokratická republika Kongo má pestré dějiny leteckých katastrof. Tamní letadla jsou technicky zastaralá. Jen v loňském roce v zemi spadlo osm letadel. Při havárii v Kinshase zahynulo přes pět desítek lidí.

Příčiny havárie zatím nejsou známy. Podle společnosti Hewa Bora posádka uslyšela výbuch v zadní části letounu, ještě než letoun dosáhl rychlosti nutné k tomu, aby se odlepil od rozjezdové dráhy. Pilot začal brzdit, ale dráha byla vlhká, stroj dostal smyk a pilot ztratil kontrolu nad jeho ovládáním.

Letoun, který patřil místní letecké společnosti Hewa Bora, mířil do hlavního města Kinshasy. Pravděpodobně šlo o typ dvoumotorové Dakoty pro 80 až 135 cestujících.

Reklama

Související témata:

Související články

Leteckou havárii v Kongu nepřežil poslanec

Na severovýchodě Demokratické republiky Kongo se zřítilo letadlo vnitrostátní linky s 22 pasažéry a tříčlennou posádkou na palubě. Zahynul přitom poslanec...

V Kongu havarovalo letadlo, zemřelo pět lidí

Při nehodě ruského nákladního letadla ve východním Kongu zahynulo nejméně osm lidí. Podle agentury AP narazilo letadlo na letišti ve městě Goma do ztuhlého...

Výběr článků

Načítám