Hlavní obsah

V somálské škole zastřelili Brity a Keňany

MOGADIŠU

Somálští militanti zabili při nočním útoku na školu v Baladwayne v centrální části země dva Somálce s britským pasem a dva Keňany. Mezi mrtvými je i jedna učitelka.

Foto: Stringer, Reuters

Islámští bojovníci si uchovávají vliv v mnoha somálských regionech.

Článek

„Islámští bojovníci vstoupili do města a zaútočili na domy vládních představitelů. Potom se obrátili na školu, kde zabili Britku, somálského ředitele školy s britským pasem a dva Keňany,“ potvrdil agentuře Reuters tamní rezident.

Rebelům se prý nikdo nebránil. Většina vojáků z města odjela i s guvernérem regionu Hiran a ti, kteří ve městě zůstali, se pohybovali jako civilisté a nekladli odpor. Útočníci vyzvali obyvatele ke klidu, vstoupili do budovy, odkud vyvlekli zaměstnance a čtyři z nich popravili. Není jasné, proč si vybrali k útoku právě školu.

Mluvčí místních islámských rebelů úmrtí potvrdil, odmítl ale zodpovědnost za incident.

Islámští rebelové vystupňují už několik týdnů své útoky ve střední části Somálska. Obsadili při tom několik měst. Baladwayne napadli podruhé během necelých dvou měsíců.

Islamisté ze Svazu lidových soudů ovládli klíčová somálská města na počátku roku 2006. Z metropole Mogadiša je pak vytlačila vládní vojska za podpory etiopských jednotek. V mnoha oblastech země si však povstalci uchovali vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám