Hlavní obsah

Na trať Kalkata-Dháka vyjely znovu po 40 letech vlaky

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KALKATA/DHÁKA

Indie a Bangladéš obnovily po čtyřech dekádách vlakové spojení mezi Kalkatou a Dhákou. První soupravy vyjely na 500kilometrovou trať v obou směrech v pondělí. Vlak se jmenuje Expres Přátelství.

Foto: Parth Sanyal , Reuters

Zaměstnanec drah zdobí vlakovou soupravu v bangladéšském hlavním městě Dháce.

Článek

Výjezd prvních vlaků vyšel na bengálský Nový rok. Předpokládá se, že spoje budou oblíbené zejména u Bangladéšanů, kteří mohou v indickém Západním Bengálsku navštívit příbuzné, najít práci nebo jen nakoupit či využít lékařských služeb u bohatších sousedů.

Jednosměrná jízdenka vyjde v přepočtu asi na 160 korun. „Autobus do Dháky je drahý a na letenku nemám. Vlakem to bude dobré,“ řekl BBC Rakhal Das, který se plánuje do bangladéšské metropole z Kalkaty přestěhovat.

Bangladéš a Západní Bengálsko tvoří historickou oblast Bengálsko. Mnoho jeho obyvatel sdílí společný jazyk a státní hranice dělí rodinné příslušníky. Vlakové spojení mezi oběma zeměmi bylo přerušeno v roce 1965 po válce mezi Indií a Pákistánem, jehož byla východní provincií Bangladéš. Bangladéš získala nezávislost v roce 1971. Obnovení vlakového spojení mezi zeměmi bylo dojednáno v roce 2001, realizace kroku byla zpožděna dalšími vyjednáváními obou stran. Mezi oběma zeměmi zajišťují dopravu také autobusové a letecké linky, funguje rovněž vlaková nákladní doprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám