Hlavní obsah

Mugabe má ještě šanci, hlasy v Zimbabwe se mají přepočítat

HARARE

Zimbabwská volební komise nařídila ve 23 obvodech přepočítat hlasy odevzdané v prezidentských a parlamentních volbách, které se konaly před dvěma týdny 29. března. Přepočítávání hlasů by podle agentury AFP mohlo zvrátit velmi těsnou převahu opozice v poslanecké sněmovně ve prospěch vládního tábora, kterému by k většině stačilo devět poslanců.

Foto: Mike Hutchings/Files, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Přepočítávání se má týkat 18 obvodů, v nichž vyhrály opoziční strany, a pěti obvodů, v nichž uspěli lidé prezidenta Roberta Mugabeho.

Volební komise disponuje dostatečnými důvody, aby se domnívala, že při sčítání v obvodech se staly chyby, uvedl předseda volební komise George Chiweshe v rozhovoru pro vládní list Sunday Mail.

Dodal, že všechny hlasy odevzdané v prezidentských, parlamentních a obecních volbách budou přepočítány příští sobotu. Přepočítání by se podle něj mělo odehrát za přítomnosti představitelů stran, kandidátů a volebních pozorovatelů. Posléze se vyjasnilo, že hlasy se budou znovu počítat ve 23 z celkem 210 volebních obvodů.

Opozice už dříve odmítla další přepočítávání hlasů a naléhá na zveřejnění výsledků. Ani dva týdny po hlasování se neví, kdo bude novým prezidentem. Nárok na vítězství vznáší vůdce opozice Morgan Tsvangirai.

Komise podle Chiwesheho vycházela ze stížností, podaných do 48 hodin po skončení voleb; hlasování ve 22 obvodech zpochybnila vládnoucí strana prezidenta Mugabeho, opozice pak v jediném.

Březnové volby představovaly nejvážnější výzvu pro čtyřiaosmdesátiletého prezidenta Roberta Mugabeho, který je v čele země po celou dobu její samostatné existence. Ekonomika kdysi prosperujícího státu na jihu Afriky je v troskách a nespokojenost obyvatel ve volbách nahrávala opozici. Ta tvrdí, že volby ukončily Mugabeho éru. Opozice rovněž obviňuje Mugabeho, že se prostřednictvím svých milicí snaží násilím zastrašit své odpůrce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám