Hlavní obsah

Číňané zatkli mnichy podezřelé z bombového útoku v Tibetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínská policie zatkla devět buddhistických mnichů, kteří jsou údajně podezřelí z bombového útoku na vládní budovu v Tibetu. Oznámila to v sobotu státní tisková agentura Nová Čína, podle níž se mniši z tibetského kláštera Tchung-sia k činu přiznali.

Foto: Gopal Chitrakar , Reuters

Mniši měli podle agentury na budovu zaútočit 23. března, tedy v době, kdy čínská armáda v Tibetu násilně potlačovala protičínské demonstrace. Ilustrační foto.

Článek

Mniši měli podle agentury na budovu zaútočit 23. března, tedy v době, kdy čínská armáda v Tibetu násilně potlačovala protičínské demonstrace, které vyvolali o dva týdny dříve pokojnými protesty právě buddhističtí mniši. Nová Čína však neuvádí, zda si údajný atentát vyžádal nějaké oběti nebo škody.

Čínské oficiální orgány dosud neinformovaly o žádném bombovém útoku v himálajském autonomním regionu během nedávných nepokojů, při nichž podle Pekingu přišlo o život na dvě desítky lidí. Tibetské exilové organizace ovšem udávají až 140 mrtvých. Z rozpoutání násilností Peking obviňuje tibetského duchovního vůdce dalajlamu a jeho "kliku".

Údajné pachatele vedl podle agentury Nová Čína sedmadvacetiletý mnich a zbývající podezřelí prý pocházejí ze stejného buddhistického stánku. Jeden z nich prý na motocyklu přivezl ke kancelářské budově podomácku vyrobenou bombu, kterou s pomocí ostatních pronesl dovnitř. Poté, co ji odpálili, utekli prý pryč.

Čínské úřady již na počátku dubna informovaly o zajištění zbraní, munice a trhavin v několika buddhistických klášterech v Tibetu. Zadržení údajných teroristů z řad národnostních menšin oznámily tento týden již podruhé.

Ve čtvrtek ministerstvo státní bezpečnosti informovalo o rozprášení dvou ujgurských gangů z autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě země, které údajně připravovaly únosy sportovců, zahraničních novinářů a dalších návštěvníků srpnových olympijských her v Pekingu a bombové útoky na vládní a turistické cíle v čínských městech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám