Hlavní obsah

Olympijský výbor na Čínu kvůli Tibetu tlačit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nehodlá vzdor protestům mařícím putování olympijské pochodně "překročit" politickou linii a naléhat na Čínu, aby řešila situaci v Tibetu. Šéf MOV Jacques Rogge v pátek podle agentury AP zopakoval, že výbor nebude nutit Peking k jednání o Tibetu, lidských právech či jiných politických otázkách.

Článek

"Pokud jde o tyto otázky, toto je linie, kterou nesmíme překročit," prohlásil Rogge na tiskové konferenci na závěr dvoudenního zasedání výkonného výboru MOV.

Jakýkoliv bojkot letošních olympijských her v Pekingu ze strany politiků uškodí jen atletům, upozornil Rogge.

"Bojkot by uškodil atletům, nikoliv však olympiádě. Jsem si jist, že mnozí z atletů kráčejících ve slavnostním průvodu by litovali nepřítomnosti svých politických vůdců", konstatoval předseda MOV. "Ale já říkám, vyčkejme a uvidíme... nemám křišťálovou kouli, ale optimisticky věřím, že olympiáda bude velkým úspěchem."

Někteří politici již účast odmítli

Někteří světoví politici již ale ohlásili, že se olympiády nezúčastní. Do Pekingu nepojede ani britský premiéra Gordon Brown. Poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek vyzvali šéfy hlav států EU, aby do Pekingu nejeli.

K bojkotu zahajovacího ceremoniálu srpnové olympiády už se rozhodl i polský premiér Donald Tusk a nevyloučil ho ani francouzský prezident Nicolac Sarkozy.

Také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ve středu v Paříži vyslovil pro politický bojkot zahájení olympiády. Premiér Mirek Topolánek zvažuje, že nechá o své účastni na olympiádě hlasovat vládu.

Protesty při běhu s pochodní

Kvůli situaci v Tibetu provází obrovské problémy běh s olympijskou pochodní. Po rozsáhlých protestech v Paříží a San Franciscu dorazila pochodeň do Buenos Aires, kde se tradiční běžecký ceremoniál uskuteční v pátek.

Organizátoři příštích etap štafety v indonéské Jakartě (22. dubna) a Hongkongu (2. května) již oznámili, že z bezpečnostních důvodů zkrátí ve svých městech trasy.

Organizátoři příštích etap štafety v indonéské Jakartě (22. dubna) a Hongkongu (2. května) již oznámili, že z bezpečnostních důvodů zkrátí ve svých městech trasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám