Hlavní obsah

Padesát Barmánců se udusilo při útěku do Thajska

BANGKOK

Padesát čtyři ilegálních imigrantů z Barmy se udusilo v kontejneru, v němž byli propašováni do Thajska. Cestu přežilo 67 barmských dělníků, 21 z nich muselo být ale ve vážném stavu hospitalizováno.

Foto: Profimedia.cz

Barmští imigranti většinou v oblasti Phúketu pracují v podnicích na zpracování ryb nebo ve stavebnictví.

Článek

Když se policie dostavila na místo v pohraniční provincii Ranóng, kam ji přivolali na pomoc přeživší imigranti, našla chladírenský návěs nacpaný desítkami už mrtvých lidí. Zahynulo 37 žen a 17 mužů, upřesnil provinční policejní šéf. Všech 121 Barmánců bylo podle něj napěchováno do kontejneru o délce šesti a šířce 2,2 metrů, normálně používaného k převozu mražených ryb.

Každý z Barmánců zaplatil za cestu 5000 bátů (zhruba 2400 korun), upřesnila agentura AFP. Za ně měli být dopraveni od barmsko-thajské hranice do turistické oblasti Phúket, kde chtěli získat sezónní práci. Barmští imigranti většinou v regionu pracují v podnicích na zpracování ryb nebo ve stavebnictví, ženy pak jako služebné.

Když řidič kamiónu zjistil, že několik převážených lidí zemřelo, zaparkoval vozidlo na okraji silnice, otevřel dveře kontejneru a utekl. Nyní po něm pátrá policie, stejně jako po členech pašerácké bandy, která podle ní nelegální transport zorganizovala.

Imigranti v Thajsku

Podle údajů thajského ministerstva práce pobývá v zemi legálně kolem 540 000 imigrantů, většinou původem z Barmy, dále také z Laosu a Kambodže. Organizace na ochranu lidských práv ale poukazují na to, že více než jeden milión dalších imigrantů údajně pracuje v Thajsku bez oficiálního povolení a zaměstnavatelé tyto lidi často zneužívají.

Jakou práci měli barmští imigranti v Thajsku přislíbenou, se zatím neví. Většinou ale podle agentury AP pracují v daném regionu v podnicích na zpracování ryb, ve stavebnictví, nebo ženy jako služebné.

Reklama

Výběr článků

Načítám