Hlavní obsah

Přenos ptačí chřipky mezi lidmi potvrdila také Čína

PEKING
Aktualizováno

Čína v úterý potvrdila přenos ptačí chřipky z jednoho člověka na druhého. Podle čínských zdravotníků nakazil loni v prosinci čtyřiadvacetiletý syn svého dvaapadesátiletého otce. Laboratorní testy podle agentury AP prokázaly, že vzorky viru H5N1 zajištěné u obou mužů byly geneticky téměř identické. Přenos viru ptačí chřipky z člověka na člověka byl potvrzen také v Pákistánu a v Indonésii.

Článek

Otec a syn z čínské provincie Ťiang-su se nakazili virem v rozmezí jednoho týdne. Zatímco syn se infikoval pravděpodobně na trhu s drůbeží, jeho otec se nedostal do žádného přímého kontaktu s nakaženými ptáky. Jeho jediný kontakt byl s nemocným synem, o něhož pečoval. Poté co jeho potomek ptačí chřipce podlehl, nasadili lékaři otci antivirové léky a experimentální vakcíny a muž přežil.

Nemoc se pravděpodobně dál nešířila. Čínští zdravotníci testovali 91 rodinných příslušníků, přátel a kolegů obou mužů, u nikoho dalšího ale virus H5N1 prokázán nebyl.

Podobný případ přenosu viru mezi lidmi byly prokázán i v Indonésii a minulý týden potvrzen i v Pákistánu, kde se nakazili čtyři bratři.

Od roku 2003 zaznamenala Světová zdravotnická organizace (WHO) 378 případů nákazy člověka ptačí chřipkou, z toho 238 osob onemocnění podlehlo. Naprostá většina lidí se infikovala kontaktem s nemocným ptactvem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám