Hlavní obsah

V Zimbabwe zatkli pět členů ústřední volební komise

– HARARE
CNN, Novinky, DPA, rei

Policie v Zimbabwe zatkla pět představitelů ústřední volební komise, kteří se údajně po prezidentské volbě z předminulého víkendu podíleli na zamlčování voličských hlasů pro prezidenta Roberta Mugabeho. Oznámila to tamní státní média. Oficiální výsledky prezidentských voleb stále nejsou známy.

Článek

Podle deníku Harare Herald jsou činitelé obviněni buď z podvodu nebo zneužití pravomocí veřejného činitele. Měli zmanipulovat téměř 5000 voličských hlasů. List uvedl, že policie rovněž prozkoumává nesrovnalosti z jiných dvou volebních okrsků. Údajně má podezření na manipulaci s 1400 hlasy.

Parlamentní a prezidentské volby v zemi měly být testem prezidenta Mugabeho (84), který za 28 let vlády přivedl zemi k ekonomickému kolapsu a jehož Západ označuje za diktátora. K urnám se dostavilo přes 2,3 miliónu voličů.

Vítězem voleb se prohlásila opozice. Vítězství v parlamentních volbách jí potvrdila volební komise, výsledky prezidentské volby však zveřejněny nebyly, ačkoliv zákon přikazuje, že se tak musí stát do šesti dnů od voleb. Komise slibuje vyhlášení na dnešek. Podle jejích avíz i zpráv zahraničních dohlížitelů však nezískal v prezidentském hlasování žádný ze tří kandidátů potřebnou nadpoloviční většinu a pozorovatelé upozorňují, že za standardních okolností by nemuselo rozhodnout ani druhé kolo volby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám