Hlavní obsah

Mugabe chce obhájit prezidentské křeslo v druhém kole voleb

HARARE

Vedení zimbabwského vládnoucího Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty (ZANU-PF) prezidenta Roberta Mugabeho v pátek oznámilo, že se jeho kandidát znovu postaví v prezidentské volbě proti opozičnímu kandidátovi Morganu Tsvangiraimu.

Foto: Mike Hutchings/Files, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Strana také napadne výsledky parlamentních voleb v 16 volebních okrscích, což by mohlo zvrátit vítězství opozice a ta by mohla přijít o potvrzenou většinu v parlamentu.

Obojí volby se v Zimbabwe uskutečnily minulou sobotu. Vyhlašování výsledků se vleklo, volební komise nakonec oznámila jen výsledky parlamentních voleb, v němž zvítězilo Tsvangiraiho Hnutí za demokratickou změnu. Žádné oficiální výsledky prezidentské volby nejsou k dispozici, ačkoliv má ústřední komise ze zákona povinnost je oznámit do šesti dnů po volbě.

Opozice tvrdí, že nadpoloviční většinu hlasů získal Tsvangirai. Po Mugabem proto požaduje odstoupení. Volební komise i zahraniční pozorovatelé ale uvádějí, že většinu zřejmě nezískal žádný ze tří kandidátů.

Vinou Mugabeho politiky třetina obyvatel Zimbabwe závisí na humanitární pomoci ze zahraničí. Další třetina utekla do zahraničí, ať už z ekonomických nebo politických důvodů. Bez práce je 80 procent lidí. Předpokládaná délka života klesla ze 60 na 35 let. Nedostatek potravin, léků, vody, elektrické energie i pohonných hmot je v zemi už chronický. Hospodářská situace v zemi se začala prudce zhoršovat před několika lety právě potom, co Mugabe mnohdy násilím vyvlastnil farmy bílých Zimbabwanů a dal je svým bývalým spolubojovníkům, příbuzným či přátelům - pole, která kdysi plodila i na vývoz, jsou dnes zaplevelená. Rovněž důlní koncese, stavební kontrakty a licence na provoz dopravy rozdělil mezi vojenské velitele, funkcionáře své strany a loajální podnikatele. Dokladem katastrofální ekonomické situace je i nová bankovka, kterou v pátek vydaly úřady. Má hodnotu 50 miliónů zimbabwských dolarů a na černém trhu odpovídá ceně zhruba jednoho dolaru amerického, tedy necelých 16 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám