Hlavní obsah

Přenos ptačí chřipky z člověka na člověka definitivně potvrzen

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

První případ přenosu ptačí chřipky z člověka na člověka je definitivně a oficiálně potvrzen. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrdily testy přenos viru H5N1 mezi členy rodiny v pákistánském Péšávaru.

Článek

WHO o případu informovala poprvé loni v prosinci. Nyní ho definitivně potvrdily laboratorní testy.

Ptačí chřipka postihla severozápad a jih Pákistánu koncem loňského října. Úřady kvůli ní vybily tisíce kusů domácí drůbeže a ptáků. Podle WHO byly kroky k zabránění dalších lidských obětí dostatečné a virus se mezi veřejností nerozšířil.

Testy naznačují, že nemocí se původně nakazil nejmenovaný pracovník v drůbežím chovu v Péšávaru a předal nemoc členům své rodiny. Zatímco muž se později zcela zotavil, jeho bratr zemřel za dva týdny. O týden později se nakazili další dva jeho bratři. Jeden z nich zemřel o pár dní později, druhý se zotavil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Genetické testy vykonané v laboratořích WHO v Egyptě a Spojených státech prokázaly „omezený přenos“ smrtelného viru ptačí chřipky H5N1 mezi bratry.

Kromě zmíněného pracovníka neměl podle vyjádření úřadů nikdo jiný kontakt s nakaženou drůbeží.

Ptačí chřipka

  Ptačí chřipka může napadnout jak domácí ptactvo, např. kuřata, slepice, krůty, krocany, kachny, husy, ale i bažanty, perličky a vodní ptáky. Infikována mohou být i prasata a koně, těch se ale netýká vysoká patogenicita.  Nositeli viru mohou být tažní ptáci, aniž by se u nich projevily nějaké příznaky.  Je mnoho druhů ptačí chřipky. Rozlišujeme málo a vysoce patogenní kmeny. Virus H5 je vysoce patogenní subtyp, tedy velmi nebezpečný.

Na severozápadě Pákistánu se vyskytuje 85 procent všech statků, které v zemi jsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám