Hlavní obsah

Ze Zimbabwe vypověděli nositele Pulitzerovy ceny

– HARARE/NEW YORK
Novinky, BBC, aš, New York Times

Před pátečním vyhlášením výsledků voleb v Zimbabwe roste v zemi napětí. Opozice už uvedla, že současný prezident Robetrt Mugabe proti ní vede nevyhlášenou válku. Ze země byli také vypovězeni dva zahraniční novináři včetně nositele Pulitzerovy ceny Barryho Bearaka, jenž pracuje pro list New York Times.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Zimbabwská policie hlídkuje v ulicích hlavního města Harare.

Článek

V hotelu York Logde, kde bylo ubytováno šest zahraničních novinářů, podnikli tajní policisté razii. Nejméně dva novináři byli vypovězeni kvůli tomu, že údajně neměli platnou akreditaci pro práci.

Ve stejnou dobu podnikli tajní policisté razii v hlavní kanceláři opozičního Hnutí za demokratickou změnu MDC, které zřejmě vyhrálo volby. Opozice uvedla, že proti ní Mugabe vede nevyhlášenou válku. MDC ale popřelo, že by se její prezidentský kandidát Morgan Tsvangirai skrýval, jako se tvrdilo. Situace se během týdne přiostřila. Na některých silnicích už vyrostly barikády.

O výsledky voleb panují spory

Podle zákona musí volební komise vyhlásit výsledky sobotních voleb do pátku. Opozice z Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) tvrdí, že vyhrál její kandidát Morgan Tsvangirai. Získal prý 50,3 procenta hlasů, zatímco Mugabe jen 43,8 procenta.

Mugabeho strana ZANU - PF to však popírá. Shoduje se v tom s nezávislými občanskými organizacemi, podle nichž Tsvangirai dostal jen 49 procent hlasů a Mugabe 42. Kromě Tsvangiraie a Roberta Mugabeho, který v zemi vládne už 28 let, se klání účastnil i další opoziční kandidát Simba Makoni. V tom případě by se za tři týdny muselo konat druhé kolo voleb.

Předsednictvo ZANU-PF v pátek ráno zasedlo, aby rozhodlo, jak bude jednat za současné situace. Předpokládá se, že Mugabe bude volit na zasedání strategii pro druhé kolo, aby se udržel u moci. Tajemník ministra informací už uvedl: „Prezident Mugabe bude bojovat až do konce, on není ten, kdo se vzdává.“

Těsně skončily i parlamentní volby. Mugebeho ZANU-PF ztratila poprvé od vyhlášení nezávislosti země v roce 1980 většinu. Získala jen 97 křesel, zatímco MDC 99. Deset křesel má odštěpenecká frakce MDC, která podporuje Simbu Makoniho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám