Hlavní obsah

Šéf korejského gigantu Samsung byl vyslýchán kvůli korupci

Novinky, aš, Bloomberg, Jonhap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Šéf největší korejské společnosti Samsung Li Kun-hi je od ledna vyšetřován kvůli úplatkářství a kvůli tomu, že měl nelegálně převést řízení společnosti na svého syna. Li v pátek při výslechu všechna obvinění odmítl, popřel i to, že by vytvořil zvláštní tajný fond pro uplácení.

Foto: Jo Yong-Hak , Reuters

Šéf Samsungu přichází k výslechu.

Článek

"Ne!“ odpověděl rázně šestašedesátiletý Li novinářům při příchodu do kanceláře prokurátora, na dotaz, zda vytvořil tajný fond pro uplácení. "Nikdy jsem ani nepomyslel, že by Samsung byla zločinecká organizace,“ řekl před budovou.

Prokuratura vyšetřuje obvinění, že největší korejská průmyslová skupina Samsung nashromáždila 200 miliard wonů (necelé 4 miliardy korun), aby podplácela vlivné politiky ve vládě i soudce a žalobce.

Vyšetřování současně zjišťuje za Li a další výkonní ředitelé holdingu nepomáhali tajně Liovu synovi převzít kontrolu na skupinou Samsung. Vyšetřování bylo zahájeno na podnět jednoho z bývalých právníků společnosti Kima Jong-čula.

Li Kun-hi, který patří k nejbohatším a nejmocnějším Korejcům byl vyslýchán poprvé, i když případ se táhne už delší dobu. Jeho manželka, která je ředitelkou uměleckého muzea Samsungu, byla 2. dubna předvolána k výslechu kvůli podezření, že použila milióny dolarů společnosti na nákup uměleckých děl. Liův syn byl vyslýchán už v únoru.

Bývalý šéf skupiny Samsung Everland Inc. Tae Haw a její současný předseda Park Ro-bin už byli za porušení zákona odsouzeni na tři roky a k pokutě tří miliard wonů.

Jmění Samsungu činí 144 biliónů wonů. Samsung Electronic je největší asijský výrobce chipů a mobilních telefonů. Kvůli současnému případu o dva dny odložil zveřejnění svých čtvrtletních výsledků. Samsung Heavy Industries je druhý největší výrobce lodí.

Li převzal vedení společnosti v roce 1987 po smrti otce. Kvůli úplatkářství byl již jednou vyšetřován v roce 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám