Hlavní obsah

Dohoda o odchodu Mugabeho je prý před podpisem

HARARE

Zimbambwská opozice uvedla v úterý večer, že dohoda o odchodu prezidenta Roberta Mugabeho, je téměř hotová. Mugabe podle průběžných výsledků prohrál v sobotních prezidentských volbách. Zimbabwe ale dohodu popírá a o jednáních nic neví ani mluvčí MDC.

Foto: Emmanuel Chitate , Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe na jendom z předvolebních mítinků.

Článek

Podle údajné dohody by měl být vyhlášen vítězem voleb předseda opozičního Hnutí pro demokratickou změnu Morgan Tsvangirai poté, co by Mugabe odstoupil. Svědčilo by pro to i sobotní Mugabeho prohlášení: "Když někdo prohraje volby a je odmítnut lidem, nastal čas odejít z politiky.“

Mugabemu prý už bylo sděleno, že podle předběžných výsledků je daleko za Tsvangiraiem a že by mohlo dojít k povstání, pokud by byl autoritářský Mugabe prohlášen vítězem voleb. Panují obavy, že Mugabe volby zfalšuje. Výsledky ale známé nejsou, sčítání hlasů se protahuje, i když opozice tvrdí že vyhrála, Tsvangirai podle ní dostal 60 procent hlasů, zatímco Mugabe, který vládne zemi 28 let, jen třicet.

Známy jsou jen částečné výsledky ze současně probíhajících parlamentních voleb. V těch těsně vítězí opozice. MDC získalo 73 křesel, a Mugabeho strana Zanu-PF 67. Výsledky se však ještě mohou změnit, protože o 70 křeslech se ještě nerozhodlo.

Zprávy, že o odstoupení Mugabeho jednají jeho zástupci, špičky armády a představitelé opozice už od sobotního večera v Jižní Africe nepotvrdila ani Jihoafrická republika, ani mluvčí MDC Nelson Chamisa. Agentuře Reuters řekl se zřejmým překvapením: "Mohu potvrdit, že žádná jednání s Mugabem se nevedou."

Mugabe v nynějších volbách usiloval o pátý prezidentský mandát. V čele Zimbabwe stojí od získání jeho nezávislosti na Velké Británii v roce 1980. Ekonomicky silný africký stát však svými hospodářskými reformami přivedl do katastrofy, inflace dosáhla několika set procent. Přízeň Západu Mugabe ztratil, když začal vyvlastňovat půdu bílých farmářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Zimbabwe začaly klíčové volby

V Zimbabwe v sobotu začaly nejdůležitější prezidentské a parlamentní volby od roku 1980, kdy tato africká země získala nezávislost na Británii. Ekonomika kdysi...

Výběr článků

Načítám