Hlavní obsah

Srílanští policisté zabíjeli humanitární pracovníky

COLOMBO/LONDÝN

Humanitární organizace Akce proti hladu obvinila z předloňského masakru svých humanitárních pracovníků na Srí Lance vládní jednotky včetně policie. Vládu v Colombu současně obvinila, že se snažila utajit fakta o masakru 17 humanitárních pracovníků na východě ostrova u města Muttur. Šlo o nejhorší masakr humanitárních pracovníků od roku 2003, kdy byla bombardována kancelář OSN v Bagdádu.

Foto: Reuters

Srílanští vojáci bojující proti separatistům

Článek

Organizace Univerzitní učitelé za lidská práva UTHR jmenovala tři lidi, kteří pozabíjeli většinu obětí. Jsou to velitel místní domobrany a dva policisté. „Důkazy ukazují, že státní bezpečnostní síly včetně policie je zavraždily a vyšší policejní důstojníci se to snažili utajit,“ uvedl mluvčí organizace Rajan Hoole. Dodal, že trojice by měla být souzena: „Zabíjení civilistů během konfliktu je válečný zločin, aktéři a jejich nadřízení by měli být postaveni před soud."

Těla humanitárních pracovníku ležela obličeji k zemi s prostřelenými hlavami v táboře spravovaném humanitární organizací. Objevena byla v červenci 2006. Vláda uvedla, že v oblasti masakru probíhala přestřelka mezi vládními jednotkami a separatistickými Tamily.

Ze zabití humanitárních pracovníků obvinila právě tamilské separatisty, s nimiž bojuje, přestože většinu obětí tvořili etničtí Tamilové pracující pro organizaci, které pomáhala na Srí Lance odstraňovat následky tsunami z prosince 2004.

Pomsta velitele domobrany

Zpráva humanitární organizace uvádí, že zřejmě šlo o pomstu velitele domobrany. Jeho bratr byl den předtím zabit tamilskými separatisty a on se rozhodl pro pomstu. Podle zprávy velitel speciálních sil ve městě nařídil zabít všechny Tamily ve městě

Organizace UTHR současně uvedla, že publikování zprávy představuje velké riziko pro mnohé zúčastněné, protože tři svědci už byli zavražděni, čtvrtý je nezvěstný a několika dalším se podařilo zmizet ze země.

Srílanská vláda se k obvinění nevyjádřila. Když ale s podobným obviněném v září 2006 poprvé přišli mezinárodní pozorovatelé, neboť v Mutturu žádní povstalci nebyli, jen vládní vojska, mluvčí vlády Keghelia Rambukwella reagoval vztekle a tvrzení odmítl.

Lidská práva se na Srí Lance porušují pravidelně

Jedná se však o další případ porušování lidských práv v zemi. Tento je jedním z šestnácti, který eviduje za poslední dva roky Mezinárodní nezávislá skupina významných osob IIGEP, která sleduje jejich vyšetřování. Vládu už začátkem března obvinila, že jí chybí politická vůle podobné incidenty vyšetřit.

Závěrečná zpráva IIGEP bude zveřejněna 30. dubna. V zemi už několik desítek let probíhá boj mezi menšinovými separatistickými Tamily a většinovými Sinhálci. Vláda v posledních měsících přitvrdila svůj postup a za pomoci armády separatistické Tamily vytlačila z mnoha oblastí, které dlouhodobě ovládali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám