Hlavní obsah

Čadský prezident omilostnil francouzské pašeráky dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NDJAMENA

Čadský prezident Idriss Deby v pondělí omilostnil šest Francouzů z humanitární organizace Zoeina archa, kteří se měli loni pokusit unést do Evropy přes sto čadských dětí. Debyho pardon se očekával, prezident ho avizoval už minulý týden ve čtvrtek.

Foto: Normand Blouin , Reuters

Čadský prezident Idriss Deby

Článek

"Musí být nalezeno řešení,“ řekl ve čtvrtek Deby televizi France-24 s tím, že rodiny dětí by měly dostat kompenzace v hodnotě asi 12 miliónů dolarů. Doplnil, že jestliže náhrady nebude schopna nabídnout Zoeina archa, bude to muset udělat jeho vláda. Pomoc přislíbil v únoru i francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Čadské úřady zadržely Francouze loni v říjnu. Zoeina archa tvrdila, že chce dopravit děti, údajné sirotky z válkou postiženého súdánského Dárfúru, do náhradních rodin ve Francii a Belgii. Pracovníci OSN ale zjistili, že většina z těchto dětí pochází z Čadu a mají své rodiny. Čadská justice to označila za pokus o únos.

Únosci dostali v Čadu trest osm let nucených prací. Nakonec byli ale předáni do Francie. Francouzské úřady musely původní rozsudek přizpůsobit, protože v zemi galského kohouta trest nucených prací neexistuje. V lednu poslal šestici pařížský soud za mříže na osm roků.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti z Čadu nebyly sirotky, měly rodiče

Mezinárodní humanitární organizace odmítli udělit 103 dětem, které chtěla organizace Zoeina archa převézt do Evropy, statut válečných sirotků. Potvrdila...

Výběr článků

Načítám