Hlavní obsah

V Zimbabwe začaly klíčové volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Zimbabwe v sobotu začaly nejdůležitější prezidentské a parlamentní volby od roku 1980, kdy tato africká země získala nezávislost na Británii. Ekonomika kdysi prosperujícího státu je v troskách a nespokojenost obyvatel nahrává opozici. Pro čtyřiaosmdesátiletého prezidenta Roberta Mugabeho, který je v čele země po celou dobu její samostatné existence, jsou volby zatím největší politickou výzvou.

Článek

Čelí v nich vůdci opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morganu Tsvangiraimu a také svému bývalému ministru financí Simbovi Makonimu.

Opozice se obává, že Mugabe chce hlasování zmanipulovat. Mugabe to popírá a varoval opoziční předáky, aby v případě své volební prohry nevyvolávali protesty.

Hlasovací místnosti se uzavřou v 18:00 SEČ. Pokud žádný z kandidátů na prezidenta nezíská nadpoloviční většinu hlasů, bude za tři týdny následovat druhé kolo voleb. Zimbabwe neumožnilo dohlížet na hlasování pozorovatelům ze Spojených států a Evropské unie.

Podle pátečního prohlášení šéfů policie a armády budou bezpečnostní složky po celou dobu voleb v pohotovosti, aby potlačily případné násilnosti podobné těm, které sporné hlasovaní nedávno vyvolalo v Keni. Šéf opozice Tsvangirai, který je považován za Mugabeho nejsilnějšího soupeře, ale podle svých slov žádné demonstrace nechystá.

Opozice se obává, že v zemi jsou tisíce voličských "mrtvých duší" a že vláda nechala vytisknout milióny hlasovacích lístků navíc.

Reklama

Související témata:

Související články

V Zimbabwe byl znovu zadržen vůdce opozice

Šéf zimbabwského opozičního Hnutí za demokratickou změnu Morgan Tsvangirai byl ve středu po razii v sídle strany v metropoli Harare znovu několik hodin...

Výběr článků

Načítám