Hlavní obsah

Rusko obnovilo letecké spojení s Gruzií

MOSKVA

Rusko obnovilo po roce a půl letecké spojení s Gruzií. Moskva ho i s pozemním, námořním a železničním spojením před 18 měsíci přerušila poté, co úřady v Tbilisi obvinily ruské důstojníky ze špionáže.

Článek

První letadlo na lince z Tbilisi přistálo na moskevském letišti Domodědovo v úterý večer, první let v opačném směru je plánován na čtvrtek.

Zadržení čtyř ruských důstojníků a jejich obvinění ze špionáže vyvolalo diplomatickou roztržku mezi oběma zeměmi. Rusko zareagovalo přerušením spojení, včetně poštovního, a vyhoštěním stovek Gruzínců, přičemž někteří v Rusku žili celá léta.

Experti upozorňují, že napětí mezi oběma zeměmi přetrvává. Moskvě se nelíbí aspirace Tbilisi na členství v Severoatlantické alianci. Rusko zase podporuje odtržení gruzínských regionů Abcházie a Jižní Osetie, jejichž proruské obyvatelstvo má ochranu ruských jednotek.

Reklama

Související články

Rusko zahájilo ekonomickou blokádu Gruzie

Rusko v úterý časně ráno až do odvolání přerušilo veškeré dopravní a poštovní spojení s Gruzií. Evropská unie již apelovala na Moskvu, aby ekonomickou blokádu...

V Rusku se rozpoutala protigruzínská kampaň

Přes 140 občanů Gruzie, kteří podle ruských úřadů pobývali v zemi nelegálně, bylo v pátek letecky deportováno do vlasti. Gruzínské velvyslanectví v Moskvě...

Výběr článků

Načítám