Hlavní obsah

Atentátník zaútočil na tábor pákistánských vojáků

ČTK, aš, Novinky, CBS
ISLÁMÁBÁD

Nejméně pět vojáků zabil ve čtvrtek odpoledne sebevražedný atentátník v Pákistánu na hranicích s Afghánistánem. Při útoku na vojenskou základnu v provincii Jižní Vazíristán bylo zraněno dalších 12 lidí včetně tří civilistů. Útok je připisován islámským radikálům.

Foto: Mian Khursheed , Reuters

Místo útoku střeží milice.

Článek

Osamělý sebevražedný atentátník s náloží na těle zaútočil na základnu Zarinúr. poblíž města Vana, které je správním centrem Jižního Vazíristánu. "Útočník přišel pěšky a odpálil svou nálož, když se dostal k bráně (základy)," popsal atentát jeden z představitelů pákistánské armády, který si přál zůstat v anonymitě.

Atentát je připisován radikálům napojeným na al-Kajdu kvůli podobě použité nálože, která byla smíchána s hřebíky, aby způsobila co nejvíce vážných zranění. „Použití hřebíků a pásů s výbušninami je oblíbená taktika Al-Kajdy,“ dolal ještě.

Podle pákistánských tajných služeb atentáty, jejichž vlně země čelí od července, koordinuje radikál Bajtulláh Mahsúd napojený na al-Kajdu. Ve Vazíristánu postavil tréninkový tábor pro dobrovolníky, kde se také vyrábějí pásy s výbušninami.

Kmenová území při pákistánsko-afghánských hranicích slouží podle odborníků na terorismus jako útočiště radikálů z al-Kajdy a Tálibánu, protože pákistánská vláda nemá oblast pod kontrolou. Radikálové odtud organizují útoky v příhraničních oblastech obou zemí.

Jednou z obětí vlny atentátů se stala v prosinci i bývalá premiérka Bénazír Bhuttová. Jen letos si násilí vyžádalo v Pákistánu přes 500 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám