Hlavní obsah

Čínský premiér je ochoten sejít se s dalajlámou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Čínský ministerský předseda Wen Ťi-pao vyjádřil ochotu k dvoustrannému jednání s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou, a to za podmínky, že se dalajláma zřekne násilí a nebude prosazovat samostatnost Tibetu. Ve středu to v parlamentu řekl britský premiér Gordon Brown, který s čínským protějškem hovořil telefonicky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Dalajláma se proti násilí vyjádřil opakovaně, naposledy v pondělí. Čína přitom ve středu zostřila své veřejné výpady proti dalajlámovi, kterého šéf tibetské organizace Komunistické strany Číny Čang Čching-li označil za "vlka v rouše mnicha, ďábla s tváří člověka" a znovu jej obvinil z organizování nepokojů. Stejně tak učinil v úterý čínský premiér.

Také Brown se má s dalajlámou sejít, a to v Londýně. Brown neoznámil termín dalajlamovy návštěvy, ale spekuluje se o květnu.

Tibet pod nadvládou Číny

Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Peking podle kritiků potlačuje tradiční kulturu Tibeťanů řízeným přílivem etnických Chanů. Čína argumentuje potřebou ekonomického rozvoje, který armádní invaze nastartovala.

Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, ze země do Indie odešel tibetský duchovní vůdce dalajláma. Na 80 000 Tibeťanů ho následovalo. Usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Nejvyšší tibetský duchovní ze svého exilu v Indii v úterý pohrozil, že odstoupí, budou-li čínské represe v Tibetu pokračovat a násilí se vystupňuje. Protesty v Tibetu si od minulého týdne vyžádaly podle tibetských zdrojů stovku mrtvých, Čína hovoří o třinácti obětech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám