Hlavní obsah

Islamisté chtějí propustění kompliců, jinak popraví rakouské turisty

Novinky, rei
VÍDEŇ

Od čtvrteční půlnoci platí ultimátum islamistů sítě Al-Kajda, kteří koncem února unesli v Tunisku dvojici rakouských turistů. Islamisté vyhrožují, že muže se ženou popraví, nezasadí-li se rakouská vláda o propuštění jejich spolubojovníků vězněných v Tunisku a Alžírsku.

Článek

Požadavek se jmenným seznamem vězňů obdržela Vídeň od neznámých prostředníků. V zásilce byly také fotografie unesené Andreji Kloiberové (43) a Wolfganga Ebnera (51).

Rakouská ministryně zahraničních věcí Ursula Plassniková řekla, že Vídeň dělá co může, aby dvojici osvobodila. Poznamenala ale, že záležitost je mimo působnost rakouského kabinetu. Kancléř Alfred Gusenbauer byl v pátek tvrdší - řekl, že Vídeň požadavkům nevyhoví. "Požadujeme bezpodmínečné propuštění zajatců,“ vzkázal podle agentury Reuters únoscům.

Islamisté Rakušany unesli 22. února a postupně varovali další západní turisty před cestami do Tuniska a ostatních zemí Maghribu.

Alžírská média v úterý oznámila, že se únosci s rukojmími přesunuli přes Saharu do Mali. Podle tamních úřadů by se mohli nacházet v severním pouštním městě Tessalit, údajné základně Salafistické skupiny pro kázání a boj.

Islamisté ve čtvrtek publikovali na internetu snímky s unesenými. Únosci jsou ozbrojeni samopaly a granátomety. Tvář Kloiberové byla digitálně rozmazána, zřejmě v souladu s přísnými islámskými pravidly, jež nařizují ženám mít na veřejnosti zahalenou tvář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám