Hlavní obsah

Taylor nařizoval vojákům jíst maso nepřátel

Novinky, BBC, rei, The Times
HAAG

Charles Taylor, bývalý liberijský prezident, který před zvláštním tribunálem v Haagu čelí obviněním z masové vraždy v Sieře Leone, nařídil svým milicím jíst maso zajatých nepřátel a vojáků mise OSN. Před porotou to řekl jeden z jeho někdejších pobočníků Joseph Marzah.

Foto: Profimedia.cz

Charles Taylor

Článek

"Řekl, že bychom je měli jíst. Dokonce i bělochy z mise Spojených národů, které jsme podle něj měli použít k jídlu jako vepřové,“ potvrdil šéf někdejších Taylorových popravčích komand s tím, že to mělo ostatní lidi zastrašit.

Oběťmi kanibalismu byli prý obvykle členové etnického kmene Krahn, k němuž patřil exprezident Samuel Doe, kterého v roce 1989 Taylor svrhnul. Jedlo se ale i maso některých členů jednotek OSN či vojáků západoafrické mírové mise Ecomog.

"Pár jsme jich jedli, ale ne moc. Mnoho jich ale bylo popraveno, takových 68,“ řekl Marzah. "Podřízli jsme krk, hlavu zahodili, naporcovali tělo a nasolené maso dali vařit,“ upřesnil hrůzné praktiky Taylorův pobočník.

Marzah se na lavici svědků před soudem ocitl poté, co mu a jeho rodině byla poskytnuta zvláštní ochrana. Potvrdil, že sám zabil spoustu mužů, žen a dětí. Kolik, nemá ponětí.

Čistky a diamanty

Proces s Charlesem Taylorem začal v polovině loňského roku. Taylor, jemuž funkce v oblasti bohaté na diamanty vynesly jmění odhadované na dvě miliardy dolarů, byl obžalován z 11 válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a porušení mezinárodního práva.

Podle obžaloby podporoval během konfliktu v Sieře Leone rebely, kteří unášeli děti a posílali je do bojů, zabíjeli civilisty nebo jim usekávali končetiny, znásilňovali a zotročovali ženy. Charles Taylor všechna obvinění popírá.

Z čeho je Charles Taylor obviněn

Zločiny pro lidskosti

Vražda

Znásilnění

Sexuální násilí

Zotročování

Další činy proti lidskosti

Válečné zločiny

Terorismus

Vražda

Urážka osobní cti

Kruté zacházení

Plenění a drancování

Porušení mezinárodního práva

Využívání dětských vojáků

Během konfliktu v zemi přišlo o život 200 000 až 300 000 lidí. Taylorovi po povstání proti němu v roce 2003 poskytla azyl Nigérie, která jej o tři roky později vydala zvláštnímu tribunálu OSN pro válečné zločiny v Sieře Leone. Proces s ním byl však z obav, že by mohl být schopen zmobilizovat milice k útoku na soud, přesunut do Evropy. Soud pro zločiny v Sieře LeoneZvláštní tribunál pro Sierru Leone vznikl na základě dohody mezi OSN a sierraleonskou vládou v roce 2002. O rok později Taylora obvinil z jedenácti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných za brutální občanské války v této středoafrické zemi v letech 1991 až 2002 a z podpory povstalců ze sierraleonské Jednotné revoluční fronty (RUF)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám