Hlavní obsah

Šest mrtvých při sebevražedném útoku v Afghánistánu

– KÁBUL

Při sebevražedném atentátu na kolonu amerických vojenských vozidel na silnici mezi mezinárodním letištěm a Kábulem zahynulo ve čtvrtek šest afghánských civilistů. Podle místních policejních zdrojů, jež citovala agentura AFP, bylo při útoku také zraněno 18 lidí, z toho čtyři američtí vojáci. K atentátu se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Krvavé stopy po atentátu

Článek

K útoku se po telefonu přihlásilo hnutí Tálibán. "Zahraniční vojáci a jejich afghánští otroci by se měli připravit na letní sebevražedné a gerilové útoky mudžáhidínů. Tento rok bude nejkrvavější," citovala agentura Reuters mluvčího radikálů Zabiulláha Mudžáhida.

Mudžáhid rovněž pohrozil, že se Tálibán při sebevražedných atentátech zaměří především na Kábul. Cílem radikálů je podle něj svržení prozápadní afghánské vlády a vyhnání zahraničních jednotek ze země.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se zhoršuje a loňský rok se stal zatím nejkrvavějším obdobím od svržení Tálibánu v roce 2001. Radikálové loni v Afghánistánu spáchali přes 140 sebevražedných útoků a při násilnostech zahynulo 6500 lidí. Zatím nejhorší letošní incident se odehrál v únoru v Kandaháru, kde sebevražedný atentátník zabil na 80 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám