Hlavní obsah

Čína slibuje čistý vzduch na olympiádě

PEKING

Peking dokáže splnit požadované standardy na kvalitu ovzduší v době konání olympijských her letos v srpnu, prohásil v úterý náměstek ministra životního prostředí Čang Li Ťün. Odmítl tak obavy, že olympiádu poznamená hustý pekingský smog, kvůli kterému někteří sportovci uvažují o neúčasti na hrách.

Článek

Čínské úřady podle Čanga posilují v metropoli i přilehlých oblastech opatření, která snižují úroveň znečištění ovzduší. V Pekingu, ve městě Tiencin a v celé provincii Che-pej byly dočasně uzavřeny cementárny, ocelárny a koksárny, které se významně podílejí na znečištění ovzduší. V provinciích Šan-si a Šan-tung a v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko úřady po továrnách požadují, aby omezily emise vznikající spalováním uhlí, které je základním palivem používaným v činských elektrárnách..

"Potom co jsme zavedli všechna opatření, nebude pro Peking problém dosáhnout standardů (kvality ovzduší). Svůj slib dodržíme," řekl Čang.

Problémem je prach

Čína se v roce 2001 zavázala, že do začátku olympiády se jí podaří dosáhnout mezinárodních standardů v oblasti znečištění oxidy dusíku, oxidy síry, prachovým znečištěním vzduchu a znečištěním vody. Zatím Peking splnil tři z kritérií, ale stále nedosahuje standardů pro prachové znečištění. Jeho příčinou jsou především stavební práce, průmyslová výroba a silniční doprava.

Obavy z kvality ovzduší jsou jedním z velkých témat před olympijskými hrami. Etiopský běžec Haile Gebrselassie v pondělí oznámil, že kvůli znečištěnému ovzduší, které by mohlo zhoršit jeho astma, nepoběží maratón.

Někteří sportovci se také kvůli špatné kvalitě vzduchu rozhodli, že se na hry nebudou připravovat v čínské metropoli, ale v Japonsku nebo v Jižní Koreji. Do Pekingu chtějí přijet pouze na vlastní závod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám