Hlavní obsah

Policie v Číně zabila údajné teroristy plánující útok při olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínská policie oznámila, že dopadla a zabila dva údajné teroristy, kteří prý chystali útoky na plánované letní olympijské hry v Pekingu. Jiné čínské zdroje informovaly, že v pátek se v Sin-ťiangu podařilo zmařit pokus o teroristický útok na letadlo. Oznámil to v neděli představitel komunistické strany v oblasti Sin-ťiang na severozápadě země.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Policisté prý 27. ledna při zátahu na výcvikový tábor v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang zabavili materiál, který měl být údajně použit k sabotážím. Rozpoutala se střelba, při níž zahynuli dva domnělí teroristé a jeden policista, 15 osob bylo zatčeno.

Skupina prý patřila k separatistické Islámské straně Východního Turkestánu, která je řazena k teroristickým organizacím. Na místě se našly pušky, bomby a náboženský a ideologický materiál.

Stranický tisk předtím informoval, že organizace, která má prý zázemí v Afghánistánu a v Pákistánu, chtěla odpálit bomby a spáchat násilí 5. února, tedy poslední pracovní den před desetidenními prázdninami u příležitosti příchodu čínského Nového roku.

Zátah se odehrál na jihu oblasti Sin-ťiang, kde žijí Ujgurové usilující o nezávislost. Její guvernér, který je také Ujgur, ale řekl, že separatisty podporuje jenom velmi málo obyvatel oblasti.

Olympiáda se bude konat ve dnech 8. až 24. srpna a bezpečnost na ní bude kromě jiných zajišťovat také speciální jednotka schopná zasáhnout při teroristickém útoku.

Úřady obhajují přísná opatření

Podle agentury AP ohlášené incidenty mohou podpořit argumenty čínských úřadů obhajujících velmi přísná bezpečnostní opatření, která již vyvolala značně negativní publicitu a jsou terčem kritiky odpůrců komunistického režimu.

Podle západních bezpečnostních expertů je riziko teroristického útoku v čínském policejním státě poměrně malé, schopnosti jeho protiteroristických složek, zejména co se týče shromažďování zpravodajských informací a provádění bezpečnostních analýz, jsou prý ale malé.

Zmařený útok na letadlo

Úřady také ubezpečovaly, že incident z předchozích dnů, při němž neznámý muž zadržoval skupinu rukojmích včetně deseti Australanů, policie hravě zvládla. Únosce zabil odstřelovač po tříhodinovém bezvýsledném čekání.

Čína v neděli také oznámila, že v pátek se v Sin-ťiangu podařilo zmařit pokus o teroristický útok na letadlo. Stroj směřoval z Urumči do Pekingu a posádka přípravu útoku odhalila a nouzově přistála v Lan-čou, správním středisku sousední provincie. Útočníci údajně chtěli způsobit leteckou havárii.

Úřady nyní zjišťují totožnost a motivy atentátníků. Guvernér Sin-ťiangu dnes řekl, že posádka velmi rozhodně zareagovala a že všichni pasažéři jsou v pořádku. Podle agentury Reuters se našel hořlavý materiál na záchodě letadla a dva z lidí na palubě byli předvedeni k výslechu. Letadlo pak odletělo do své destinace.

Reklama

Výběr článků

Načítám