Hlavní obsah

V Thajsku zadrželi největšího pašeráka zbraní

BBC, aš, Novinky, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

V Thajsku byl v noci na pátek zadržen jeden z největších pašeráků zbraní na světě, 41letý Viktor But, pocházející z Ruska. Dodával zbraně kolumbijským levicovým povstalcům, do Angoly, Konga, Sierry Leone i afghánskému Tálibánu a zřejmě také síti al-Kájda. O jeho vydání požádají USA a zřejmě i Ruská federace.

Článek

Spojené státy požádají o vydání Buta, protože dodával zbraně levicovým guerillám z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Podle americké protidrogové centrály členové FARC jednali s Butem od listopadu až do současnosti.

S FARC jednal o dodávkách protiletadlových raket i dalších raketových zbraní za několik miliónů dolarů. Jednání dokládají záznamy telefonních hovorů.

FARC bojují v Kolumbii 40 let. O víkendu byl jeden z jejích velitelů i s dalšími 15 spolubojovníky zabit kolumbijskou armádou na ekvádorském území, což zvýšilo napětí v oblasti mezi Ekvádorem a Venezuelou na jedné straně a právě Kolumbií na straně druhé.

Natočil se podle něj film s Nicolasem Cagem 

But inspirovat také postavu obchodníka se zbraněmi, kterého ztvárnil ve filmu Obchodník se smrtí Nicolas Cage.

Spojené státy už podnikly proti Butovi kroky v roce 2006, kdy mu zabavily flotilu transportních letadel a zmrazily účty třiceti jeho firmám.

Jednačtyřicetiletý But vystudoval na počátku devadesátých let moskevský vojenský institut a v hodnosti majora sloužil v tajné službě KGB. Údajně se také pokoušel po rozpadu SSSR prodat přebytečná sovětská bojová letadla.

Vydání do USA může zkomplikovat skutečnost, že i Thajsko ho hodlá obvinit a v Thajsku by mohl strávit ve vězení až deset let. Uvedl to vysoký představitel thajské policie Adisorn Nonsi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám