Hlavní obsah

Rasistické video pobouřilo Jihoafrickou republiku

JOHANNESBURG

Video, na němž studenti nutí klečící černošské zaměstnance univerzity Bloemfonteinu jíst polévku, do které močili, vyvolalo rozhořčení v Jihoafrické republice. Studenti a pracovníci školy požadovali ve středu na demonstraci potrestání viníků.

Článek

V univerzitním kampusu, kde byla přerušena výuka, se dopoledne na protestní pochod vydalo na 500 studentů černé i bílé pleti. Jedna skupina protestujících házela kameny na budovu kolejí, kde byla nahrávka pořízena. Musela proti nim zasáhnout policie.

Studentské organizace chtějí podle zpravodajské stanice BBC svolat celonárodní protirasistické protesty. Liga mládeže Afrického národního kongresu (ANC), který v zemi vládne od voleb v roce 1994, kdy skončil apartheid, vyzvala k přísným opatření proti autorům záběrů a odsoudila je jako barbarský a rasistický čin.

Záznam, který nedávno odvysílala televize, byl natočený v minulém roce. Vyvolal reminiscence na doby apartheidu. V Oranžském svobodném státě, jehož je Bloemfontein správním střediskem, žije většinou afrikánské obyvatelstvo - potomci původních nizozemských kolonizátorů. Videonahrávka je v afrikánštině a obsahuje výzvy proti rasové integraci na místní univerzitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám