Hlavní obsah

V Pákistánu zabili 13 radikálů, možná útočili Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Dům ve vesnici Kalúša v Jižním Vazíristánu, jehož velké části ovládají kmeny blízké radikálům z Tálibánu, se stal ve čtvrtek terčem raketového útoku. Při něm přišlo o život třináct lidí včetně cizinců z arabských zemí. Spekuluje se o tom, že útok mají na svědomí americké jednotky působící v sousedním Afghánistánu.

Foto: Mian Khursheed , Reuters

Místo útoku střeží milice.

Článek

"Výbuch byl mohutný a vyhnal lidi z domů,“ řekl Abdulláh, který bydlí v nedaleké Vaně. I on naznačil možnost, že útok nepodnikly pákistánská vládní vojska, která operují v oblasti.

"Je těžké říci, odkud letěla střela, ale myslíme si, že byla vypálena z území Afghánistánu," uvedl.

Nejmenovaný příslušník pákistánských bezpečnostních sil uvedl, že střelu mohli na pákistánské území vypálit američtí vojáci operující v Afghánistánu.

Pákistánské bezpečnostní složky uvedly, že útok zabil 13 ozbrojenců, z toho tři Pákistánce. Ostatní údajně byli arabského původu.

Americké útoky v Pákistánu

Američané ani jejich tajné služby to však zatím nepotvrdili. V lednu ale Američané raketou zabili jednoho z vysokých velitelů Al-Kajdy abú Laise Libího. V této souvislosti muž číslo dvě Al-Kajdy Ajmán Zavahrí ve středu na webu pohrozil odplatou. Podobný útok Američané podnikli bez úspěchu už před dvěma lety.

Islámábád podobné útoky odmítá jako narušení své svrchovanosti. I většina obyvatel je proti tomu, aby vláda spolupracovala s USA při potlačování radikálů.

Podle obyvatel v domě žili cizinci, ale není jasné, zda zahynul některý z arabských radikálů, kteří v oblasti působí. Kmeny ovládané oblasti v obou Vazíristánech i v Severozápadní hraniční provincii využívají radikálové napojení na Tálibán a Al-Kajdu jako bezpečné útočiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám