Hlavní obsah

Další americký voják obviněn na Okinawě ze znásilnění

TOKIO

Na japonském ostrově Okinawa zatkli dalšího amerického vojáka kvůli údajnému znásilnění, což ještě více rozjitřilo negativní nálady Japoncům vůči Američanům z armádní základny na ostrově. Tamní velení nařídilo vojákům i civilním zaměstnancům a jejich rodinám zákaz nočního vycházení.

Foto: REUTERS/Michael Caronna, Reuters

Případy Japonce pobouřily. Muž na snímku drží před ambasádou USA v Tokiu nápis "Americké základně: odejděte z Japonska!".

Článek

Američan měl v pondělí v hotelu znásilnit jednu Fipínku. Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že žena utrpěla blíže nespecifikované zranění a v současnosti se léčí v nemocnici. Voják se nachází v americké vazbě.

Jedná se o druhý incident za posledních deset dní. Minulý týden byl na Okinawě obviněn 38letý americký voják ze znásilnění 14leté dívky. Tyrone Hadnott čin popírá, dívku prý pouze donutil k polibku.

Oba případy Japonce rozhořčily. Pozornost na ně zaměřila média i politikové, a to nejen na lokální úrovni.

V Japonsku je umístěno 50 000 amerických vojáků, většina z nich na Okinawě. I když je počet zatčených na ostrově poloviční, než před pěti lety, skončilo vloni na Okinawě za mřížemi 46 vojáků.

Okinawa

Je největším ostrovem v souostroví Rjúkjú. Rozlohou je více než dvojnásobně větší než Praha a má přes 1,3 miliónu obyvatel.

Okinawu dobyla v roce 1945 americká vojska. Ostrov Američané vrátili Japonsku až v roce 1972.

Na ostrově se nachází letecká základna Kadena a další základny americké armády, námořnictva a námořní pěchoty včetně zákadny Futemna.

Další zatčení z uplynulých dní měla spojitost s alkoholem. Jednoho vojáka našli spícího po požití alkoholu v hotelu, do něhož vniknul, jiného zatkli za řízení v opilosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám