Hlavní obsah

Mušaraf odmítá opustit prezidentskou funkci

– ISLÁMÁBÁD
Novinky, CNN, BBC, rei

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf nemá v plánu rezignovat navzdory vítězství opozice v pondělních parlamentních volbách. Mušaraf to řekl v rozhovoru pro list Wall Street Journal. Předáci předních opozičních stran mezitím oznámili připravenost zformovat koalici. Mezi jejich cíli je vyjednání příměří s islámskými radikály.

Článek

„Chci spolupracovat s jakoukoliv stranou a koalicí, je to v zájmu Pákistánu,“ zopakoval Mušaraf své víkendové stanovisko. „Doufám, že se vyhneme střetu premiéra s prezidentem a jejich oboustranné snaze zbavit se toho druhého,“ dodal.

Mušaraf byl znovu zvolen prezidentem loni v říjnu. Opozice hlasování napadla jako neústavní. Mušarafova popularita pak u Pákistánců ještě víc poklesla po vyhlášení výjimečného stavu a pozdějšího atentátu na expremiérku Bénazír Bhuttovou, která předtím vypověděla s prezidentem dohody. Mušaraf, hlavní spojenec USA v tzv. válce proti terorismu v regionu, je rovněž kritizován za neschopnost zakročit proti radikálům, kteří od loňského léta vystupňují útoky.

Strany expremiéra a expremiérky tvoří koalici

Strany, které Mušarafa podporují, utrpěly v pondělních volbách drtivou porážku. Zvítězila strana Bénazír Bhuttové, kterou nyní vede její syn Bilavál. Vedení strany už nabídlo koaliční spolupráci seskupení expremiéra Naváze Šarífa, které skončilo ve volbách druhé. Prezident se nachází v těžké situaci, protože právě Šaríf je Mušarafovým nejhlasitějším odpůrcem. Prezidenta už vyzval k odstoupení.

Předpokládá se, že vytvoření koalice budou předcházet vyjednávání předáků opozice. Zejména Šaríf si klade mnoho podmínek.

Vítězové pondělních voleb už ale oznámili, že plánují změnit přístup k islámským povstalcům a budou se snažit s nimi zahájit dialog.

„Povedeme dialog se všemi (povstalci) v horách a těmi, kdo nejsou v parlamentu. Zapojíme všechny, kdo teď jsou a pracují proti Pákistánu,“ řekl vdovec po Bhuttové Ásif Alí Zardárí.

Dosavadní výsledky voleb stranapočet křesel v parlamentu Pákistánská lidová strana (Bhuttové strana)87Pákistánská muslimská liga (Naváz Šaríf)66 Pákistánská muslimská liga Kaide Azam (podporuje Mušarafa)39 Národní hnutí muhadžírů (konzervativní)19 Národní strana Avami (sekulární paštúnská strana)10 islámská koalice MMA3 další34 Parlament má mít 342 křesel, Pákistánci volí přímo 268 z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám