Hlavní obsah

Američané v Africe velitelství nepostaví, země nemají zájem

Novinky, BBC, rei
WASHINGTON

Americká armáda upustila od plánu zřídit velitelství pro operace v Africe přímo na černém kontinentě. Plán narazil na nezájem ze strany afrických zemí. Americká vojska Africom tak budou nadále řízena z Německa.

Foto: Antony Njuguna , Reuters

Záměr nepodpořila ani Tanzanie.

Článek

S plánem o přemístění velení pro africké operace přišel ministr obrany Robert Gates loni.

Armádní generál William Ward tvrdil, že záměrem není vystavění rozsáhlé sítě amerických základen v Africe. Přesto se našla jen jedna země vstřícná k záměru, a to Libérie.

Přes prohlášení Spojených států, že velitelství v Africe zajistí lepší koordinaci amerických mírových sil, převažovalo na černém kontinentě mínění, že jedním z důvodů přehodnocení strategie je rostoucí obava USA z narůstající ekonomické a diplomatické soutěže s Čínou na kontinentě. Spojené státy americké dovážejí z Afriky více než 10 procent svých ropných zásob.

Na návštěvě Afriky je v současné době americký prezident George Bush. V úterý ukončil pobyt v Tanzanii a přesunul se do Ghany. Tanzanii Bush slíbil zejména pomoc v boji proti malárii.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína posiluje své zájmy v Africe

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v pátek a v sobotu na Seychelách ukončí svou dvanáctidenní cestu po Africe, jež měla za cíl utužit obchodní spolupráci mezi...

Výběr článků

Načítám