Hlavní obsah

K podílu na vraždě Bhuttové se přiznali první podezřelí

– ISLÁMÁBÁD
Novinky, CNN, BBC, rei

Dva muži zatčení v Pákistánu kvůli podezření z podílu na prosincovém atentátu na vůdkyni opozice Bénázír Bhuttovou se přiznali, že pomohli vyzbrojit útočníka, který expremiérku zabil. Uvedly ve středu pákistánské úřady.

Článek

Hasnain Gul a další muž jménem Rafagat učinili přiznání před soudcem v Rávalpindí, kde Bhuttová zemřela. Muži dosvědčili, že byli na místě incidentu a před útokem poskytli útočníkovi jménem Bilál nocleh.

"Dodali mu vestu s výbušninami a pistoli,“ uvedl soudce Čaudhrí Abdul Madžíd.

Gula s Rafagatem zatkla policie 7. února, den předtím, než oznámili vyšetřovatelé ze Scotland Yardu, kteří na pozvání Pákistánců pomáhali případ vyřešit, že Bhuttovou zabil výbuch nálože, nikoliv střelba. Zpráva dodávala, že na Bhuttovou někdo střílel a následně detonoval nálož.

Bhuttové Pákistánská lidová strana závěry Britů odmítá a tvrdí, že expremiérku zabil střelec. Pákistánská vláda a americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) obvinily ze zosnování atentátu Baituláha Mehsúda, velitele milicí blízkých Al-Kajdě a působících v kmenových oblastech Jižního Vázíristánu.

Dvojice, která učinila přiznání, zůstává ve vazbě v Rávalpindí.

Kdo byla Bénazír Bhuttová:

Bénazír Bhuttová se narodila 21. června roku 1956 v Karáčí jako dcera pákistánského politika Z. A. Bhutta. V letech 1970-77 vystudovala v USA a Velké Británii politické vědy a ekonomii na Harvardské univerzitě a na univerzitě v Oxfordu.

V roce 1977 se vrátila do Pákistánu, po vojenském převratu generála Z. Haka a popravě otce se Bhuttová stává se členkou opoziční Pákistánské lidové strany, kterou založil její otec. V letech 1982-86 působila jako její předsedkyně. V roce 1984 je Bhuttová Hakovým režimem donucena k emigraci, do Pákistánu se vrací až v roce 1986 po zrušení výjimečného stavu.

V roce 1988, po smrti generála Haka a po vítězství Pákistánské lidové strany v parlamentních volbách se stala předsedkyní pákistánské vlády. V roce 1990 je Bhuttová na nátlak armády donucena k abdikaci, od roku 1993 opět stála v čele vlády, v době vnitropolitické krize byla nicméně donucena se svého mandátu v roce 1996 vzdát.

V roce 1999 byla Bhuttová obviněna z korupce, od té doby žila v exilu. Do Pákistánu se po dohodě na dělení moci s generálem Parvízem Mušarafem vrátila v říjnu 2007.

:. V Pákistánu se nadále přou o to, kdo Bhuttovou zabil a jak. Vláda zveřejnila řadu snímků, které mají být z místa v době atentátu. Toto je jeden z těch, který zachycuje neznámého střelce.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském...

Pákistán se pře, jak Bhuttová zemřela

Kolem smrti vůdkyně pákistánské opozice Bénazír Bhuttové se objevilo hned několik otazníků. Politici v zemi se přou o to, co Bhuttovou zabilo, zda úder...

Výběr článků

Načítám