Hlavní obsah

V Pákistánu unesli dva atomové experty a velvyslance

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

V Pákistánu byli v neklidném regionu při severozápadní hranici s Afghánistánem během jednoho dne uneseni hned tři vládní pracovníci. Úřady nejprve v pondělí oznámily, že od rána nemají kontakt s velvyslancem v Afghánistánu Táríkem Azizudinem, a v úterý policie oznámila, že se ztratili také dva zaměstnanci pákistánské agentury pro atomovou energii. K únosům se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Kamran Wazir, Reuters

Oblast při hranici mezi Pákistánem a Afghánistánem je místem častých střetů povstalců s vládními vojsky.

Článek

Ambasador Azizudin byl na cestě z Péšávaru do afghánské metropole Kábulu. Afghánský prezident Hamíd Karzáí později potvrdil, že do Kábulu nedorazil a že byl určitě unesen. "Doufám, že bude brzy propuštěn," dodal. Velvyslanec projížděl oblastí bez doprovodu, aby zbytečně nepoutal pozornost. Opakovaně tak prý činil už v minulosti.

Pákistánští jaderní odborníci byli zase na výjezdu, během něhož mapovali geologické složení terénu při hranici. Podle policie byl jejich vůz přepaden skupinou maskovaných ozbrojenců. Únosci mohli být povstalci nebo jen místní kriminální gang.

Pákistánská severozápadní hranice je baštou kmenových povstalců a přívrženců hnutí Tálibán a sítě Al-Kajda. V regionu se v posledních měsících intenzivně střetávají s vládními vojáky. Militanti jich před časem v Jižním Vázíristánu unesli přes 200. Nakonec je vyměnili za vládní zajatce. Minulý týden pak tálibánští bojovníci vyhlásili jednostranné příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám