Hlavní obsah

Američan měl v Japonsku znásilnit nezletilou, rozlítilo to i premiéra

– TOKIO

Voják amerického námořnictva čelí od pondělí v Japonsku podezření, že znásilnil 14letou dívku. Případ vyvolal v zemi vlnu rozhořčení, která se nevyhnula ani parlamentu. Ministerský předseda Jasuo Fukuda na jeho půdě pronesl, že případ je „neodpustitelný“.

Článek

Tyronea Hadnotta (38) vyslýchají vyšetřovatelé na ostrově Okinawa. Američan podezření odmítá, přiznává ovšem, že dívku ve svém autě v sobotu donutil k polibku.

Ministerstvo zahraničí USA oznámilo, že nařčení bere vážně a bude při vyšetřování s japonskými úřady spolupracovat.

Případ odsoudil v parlamentu i premiér. „Je to neodpustitelné,“ řekl a dodal, že se podobné incidenty na jižním japonském ostrově stále opakují. Před dvanácti lety znásilnili tři američtí vojáci na Okinawě dvanáctiletou dívku. Případ tehdy vyvolal pouliční protesty proti americké přítomnosti v zemi.

Za údajný nedělní čin si vyslechli kritiku také japonští představitelé na Okinawě včetně tamního guvernéra.

Okinawa

Je největším ostrovem v souostroví Rjúkjú. Rozlohou je více než dvojnásobně větší než Praha a má přes 1,3 miliónu obyvatel.

Okinawu dobyla v roce 1945 americká vojska. Ostrov Američané vrátili Japonsku až v roce 1972.

Na ostrově se nachází letecká základna Kadena a další základny americké armády, námořnictva a námořní pěchoty včetně zákadny Futemna.

V Japonsku je umístěno 50 000 amerických vojáků, většina z nich na Okinawě. I když je počet zatčených na ostrově poloviční, než před pěti lety, skončilo vloni na Okinawě za mřížemi 46 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám