Hlavní obsah

V Nepálu dopadli hlavu sítě obchodníků s orgány

KÁTHMANDÚ

V Nepálu v noci na pátek dopadli indického lékaře, kterého hledal Interpol kvůli obchodu s lidskými orgány. U Amita Kumára, který údajně prodal na 500 ledvin, bylo nalezeno mnoho peněz v hotovosti. Kumár je podezřelý, že chudým lidem odnímal ledviny i bez jejich souhlasu.

Foto: Reuters

Zadržený lékař obchodující s orgány

Článek

„Policie zadržela Kumára v pátek a přepraví k výslechu do Káthmandú," uvedl nepálský ministr vnitra Ram Kumár Čaudhary. Dodal, že policisté zajistili také 936 000 indických rupií, 145 000 eur a 18 900 dolarů.

Kumár byl dopaden, i když zmizel z hlavního města a ukrýval se v hotelu u přírodní rezervace Čitván asi 250 kilometrů jihovýchodně od Káthmandú. Ani to mu nepomohlo, hotelový personál na něj upozornil policii, protože jeho podobenku vysílala televize.

Po lékaři pátrali policisté na celém světě

Po Kumárovi pátraly jen v Nepálu desítky policistů. Interpol na něj a na jeho bratra vydal na žádost Indie mezinárodní zatykač. Byl podezřelý, že lidem odebíral ledviny bez jejich souhlasu nebo jim zaplatil jen zlomek slíbené částky.

Mezi nedobrovolnými dárci prý byli často negramotní příležitostní dělníci, kteří byli na operačním sále drženi násilím a pod hrozbou zastřelení. Mnozí byli na jeho kliniku nalákáni pod slibem získání práce.

Právě z Nepálu pocházela zřejmě většina orgánů, které transplantoval. Řada chudých Nepálců prodává své ledviny v sousední Indii. Nepál ho také vyslýchá kvůli staršímu případu pašovaní ledvin k transplantaci z Nepálu.

Ledviny se transplantovaly na indické klinice

Případ otevřela indická policie. V lednu na bohatém předměstí indického hlavního města Dillí Gurgáon objevila Kumárovu kliniku, kam si pro orgány přijížděli zájemci z celého světa. Zjistila, že do podniku bylo zapojeno několik lékařů, nemocnic, středoškolský zdravotnický personál a že k dispozici byla také pojízdná laboratoř.

Při zátahu na klinice v Gurgáonu policisté našli seznam se jmény 48 čekatelů na ledvinu. Na klinice nalezli také tři Řeky a dva Američany, kteří se zřejmě měli podrobit transplantaci, za niž Kumár obvykle inkasoval 50 000 dolarů.

Síť obchodníků s ledvinami vedená Kumárem je však podle médií mnohem rozsáhlejší. Kumár údajně měl své lidi v 50 nemocnicích v několika zemích, kde pro něj získávaly orgány. Ty se pak přepravovaly na jeho kliniky.

Kumár v Indii používal několik jmen a po celé zemi měl více klinik jako byla gurgáonská. Na některých z nuich se zřejmě také chudým lidem odebíraly orgány.

Indičtí vyšetřovatelé se původně obávali, že Kumár uprchl do Kanady, kde má manželku a dva syny. List The Toronto Star napsal, že rodina žije na předměstí Bramptonu, kde si loni koupila drahý dům. Kumára v Bramptou naposledy viděli před Vánocemi. Nakonec byl dopaden v Nepálu.

Případ lékaře z Dillí v Indii vyvolal bouřlivou debatu o lékařské etice a místní zdravotní péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám